V Olomouci probíhá unikátní měření ovzduší už deset let, tuto zimu začíná nový výzkum

Dusí nás emise z komínů rodinných domů? Dýchá se nám v Olomouci v zimní topné sezóně hůř než během letních měsíců? I na to bude odpovídat další projekt měření kvality ovzduší na vytipovaných místech Olomouce během této zimy.

Foto: Jana Doleželová, olomouc.eu

Letos uplynulo právě deset let od projektu, který realizovalo statutární město Olomouc ve spolupráci se Zdravotním ústavem se sídlem v Ostravě. Projekt mapoval ve vybraných částech našeho města kvalitu ovzduší a jeho výsledkem byla naměřená data (koncentrace znečišťujících látek) vypovídající o skutečném znečištění ovzduší. Měřicí systém tehdy prověřil kvalitu ovzduší v městských částech Řepčín, Klášterní Hradisko, Olomouc-město, Svatý Kopeček, Hodolany a Slavonín.

Na tento projekt nyní navazuje v současné době v republice unikátní měření, které má zjistit vliv lokálních topenišť (kotlů v domácnostech) na kvalitu ovzduší v Olomouci. Měření probíhá od pondělí 4. prosince po celý tento týden ve Slavoníně a na Svatém Kopečku, kde následně bude znovu probíhat ještě v dalším termínu mimo topnou sezónu. Měřicí místa byla vybrána týmem odborníků z oblasti ochrany ovzduší, kteří vycházeli z dlouhodobého sledování a vyhodnocování kvality ovzduší a rovněž z analýz, které jsou součástí Systému řízení kvality ovzduší ve městě Olomouci.

Srovnání kvality vzduchu v topné a netopné sezóně

Na Svatém Kopečku a ve Slavoníně je v průběhu prvního prosincového týdne umístěn měřicí vůz vybavený špičkovou technikou a provádí souběžně týdenní měření kvality ovzduší se zaměřením na prach (PM10 a PM2,5) a koncentraci CO. Současně také odebírá vzorky ovzduší pro následnou analýzu těžkých kovů a benzo(a)pyrenu v ovzduší. „Stejné měření se uskuteční znovu v netopné sezoně, abychom vliv lokálů s větší jistotou prokázali,“ doplnil vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka.

„Kvalita ovzduší je v Olomouci velice diskutované téma, a ačkoli tady nemáme žádné velké průmyslové znečišťovatele, je naše město dlouhodobě vystaveno emisím zejména ze znečištěných regionů na severní Moravě. Samozřejmě se tady ale také vyskytuje poměrně velké množství částic polétavého prachu, a to ať už ze zemědělských půd, kterými je Olomouc uprostřed Hané obklopena, nebo z prachu způsobeného hustou intenzitou automobilové dopravy. Současně také začala topná sezóna, která určitě stav kvality ovzduší ve městě ovlivní. A i když se jako město snažíme místní komunikace od vzniklého prachu pravidelně čistit a to stejné požadujeme od kraje a Ředitelství silnic a dálnic jakožto vlastníků ostatních komunikací ve městě, tak vnímáme, že je to i o osvětě. Naší prací je zkrátka také vysvětlit občanům, že i přes tu složitou energetickou situaci si nepomůžeme tím, když se bude domácí odpad pálit v kotlích,“ vysvětlil primátor města Olomouce Mirek Žbánek to, že výsledky měření nebudou sloužit jen k hodnocení situace odborníky, ale mohou velmi dobře posloužit také jako názorný příklad pro osvětu Olomoučanů.

Petr Loyka: V Olomouci se kontinuálně kontroluje ovzduší už třicet let!

Smyslem celého měření je zjistit/prokázat vliv lokálních topenišť na kvalitu ovzduší. Velké zdroje jsou dnes pod takovým drobnohledem, že jejich vliv je poměrně dobře zmapován. Měření, která se v současnosti provádí, ukazují, že vliv lokálních topenišť má na kvalitu ovzduší stále velký dopad, obzvlášť v době ekonomické krize, v době neustálého zdražování energií a rostoucích nákladů za paliva.

K vyhodnocení tohoto projektu budou využita rovněž data (koncentrace vybraných škodlivin) ze stacionárních stanic automatického imisního monitoringu umístěných ve Šmeralově ulici (ZÚ) a na Velkomoravské (SMOL). Výsledkem tedy bude ucelená informace o kvalitě ovzduší ze čtyř městských částí v danou dobu. „Do celkových výsledků by se také pravděpodobně mohla promítnout výměna kotlů v rámci kotlíkových dotací. Osobně věřím, že nejen dotační tituly, ať už kotlíkové dotace nebo Nová zelená úsporám, ale také to výsledné porovnání, jak se výměna projevuje na kvalitě ovzduší, by měly lidi motivovat k modernizaci zdrojů vytápění v jejich domácnostech,“ odhaduje Jitka Pudelová z odboru životního prostředí olomouckého magistrátu.

„Příští rok to bude třicet let, kdy jsme začali kontinuálně řešit kvalitu ovzduší v Olomouci, což bude určitě příležitost pro vydání nějaké shrnující publikace. Současně jsem nesmírně rád, že se nám daří díky přístupu vedení města věnovat se nejen ochraně lesa a půdního fondu, ale také kvalitě ovzduší a vody. A v momentě, kdy budeme mít možnost kontinuálně měřit také kvalitu vody, tak že bude v zájmu vedení města pomoci Olomouci být jedním z prvních měst, které bude budovat registr znečišťovatelů v rámci takzvaného lex Bečva,“ nastínil další vývoj práce odboru životní prostředí jeho vedoucí Petr Loyka.

Speciální měřicí vůz bude v obou určených lokalitách, tedy ve Slavoníně a na Svatém Kopečku, po celý týden. Opět se tam vrátí s dalším měřením po skončení topné sezóny.

Foto: Jana Doleželová



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty