V Chomoutově a Chválkovicích se začne měřit „naostro“. Od Nového roku začnou padat pokuty

Zkušební provoz dvou kamer na měření rychlosti aut je u konce. Kamery ve Chválkovicích ve Švabinského ulici a v Chomoutově v Dalimilově ulici začnou od Nového roku platit jako plnohodnotné, to znamená, že začnou padat i pokuty za rychlou jízdu.

Ilustrační foto: Pixabay.com

Ověřovací provoz je u konce. Od Nového roku už tak budou naměřené přestupky procházet celým agendovým systémem přes validaci městskou policií, vyhodnocení přestupku až po vyměření pokuty.

Během podzimu byla v rámci testovacího a ověřovacího provozu prověřena funkčnost a provázanost všech částí agendového systému a od začátku ledna může být spuštěn ostrý provoz. Nejen předběžné měření rychlosti v minulosti, ale také tento zkušební provoz prokázaly, že k překračování rychlosti v těchto místech skutečně dochází a že požadavky městských částí na instalaci radarů byly oprávněné. V rámci ORP už město eviduje další požadavky na realizaci zpracování dat z plánovaných lokalit k umístění stacionárních radarů.

Začátek měření v prvních lokalitách byl poměrně složitý kvůli konfiguraci nového systému, rozšíření do dalších lokalit už může být mnohem pružnější. „Pořízení automatického měření rychlosti bylo svázáno také s pořízením agendového systému, který bude data automaticky zpracovávat a který město Olomouc dosud nemělo. Nyní už je vše nastaveno na ostrý provoz a kromě toho, že dále bude samozřejmě možné do systému přidávat další radary, bude systém sloužit také k automatizované kontrole registračních značek vozidel pro kontrolu úhrady parkovného,“ upřesňuje vedoucí odboru agendy řidičů a motorových vozidel Ivan Rašťák.

V první polovině příštího roku by tak měly radary přibýt také na Přerovské a Okružní ulici, výhledově potom na Jižní. Na základě požadavků komisí městských částí a po konzultacích s Policií ČR provádí městská policie kontrolní měření na téměř 50 místech. „Rozšíření systému o další měřicí zařízení, jako jsou nyní v Chomoutově nebo ve Chválkovicích, však musíme prověřit z hlediska kapacit i funkčnosti. Zájem z městských částí je veliký, ale každou lokalitu je třeba posoudit a také schválit ze strany Policie ČR na základě statistických výstupů,“ vysvětluje ředitel Městské policie Olomouc Pavel Skalický.

Měření rychlosti v obou nových lokalitách probíhá v obou směrech. Kombinuje úsekové měření a okamžité měření rychlosti. Ostrý provoz začne 1. ledna 2024.

Radar ve Chválkovicích | Foto: olomouc.eu




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty