Hasiči loni vyjeli k osmi tisícům zásahů. Zachránili při nich skoro 2,5 tisíce lidí

Hasiče v Olomouckém kraji loni zaměstnalo téměř 8 000 zásahů. U dopravních nehod, požárů, při přívalových deštích, vichřicích či při únicích nebezpečných látek zachránili přes 2300 lidí. Oproti roku 2022 se počet výjezdů zvýšil, výrazně vzrostl počet technických havárií v souvislosti s počasím.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Požáry

Loni hasiči v kraji hasili 863 požárů, což je o 177 méně než v roce 2022. Zachránili při nich 63 lidí, 378 osob evakuovali. V přímé souvislosti s požárem loni zemřelo 9 lidí. Při požárech se zranilo 61 lidí a 10 hasičů a byly při nich způsobené přímé škody za téměř 235 milionů. Díky včasným zásahům se podařilo uchránit majetek za téměř 1,15 miliardy korun, což je dvojnásobek oproti roku 2022.


Technické havárie

Technické pomoci a záchrany osob a zvířat jsou podle statistik nejčastějšími událostmi, které hasiči v kraji řeší. Loni se jich odehrálo téměř 5 tisíc. Mezi technické pomoci patří zásahy v souvislosti se živelnými pohromami, jako jsou vichřice, povodně, přívalové deště či sesuvy půdy. Zároveň mezi ně  hasiči počítají též výjezdy k otevření bytu, vyproštění osob z výtahu nebo likvidaci obtížného hmyzu. Kromě lidí pomáhali také zvířatům, například labutím, dravcům, exotickému ptactvu a dalším druhům, koním, vysoké zvěři, kočkám i psům.


Dopravní nehody a úniky nebezpečných látek

Více výjezdů hasiči zaznamenali i v případě dopravních nehod. Počet dopravních nehod, které si vyžádaly zásah hasičů, se loni vyšplhal k číslu 1 301. Nejvíce událostí evidují na pozemních komunikacích, kde došlo ke 20 hromadným dopravním nehodám. Řešili také 43 kolizí na železnici a 3 letecké nehody. Počet zásahy u úniků nebezpečných látek též vzrostl, vyšplhal se přes čtyři stovky, nejčastěji je zaměstnaly úniky ropných látek.

Krajské informační a operační středisko během roku 2023 přijalo na tísňových linkách 112 a 150 více než 174 tisíc hovorů.

Rok 2023

  • Počet zachráněných osob: 2345
  • Počet evakuovaných osob: 2203
  • Počet zraněných: 1863
  • Počet usmrcených: 223
  • Počet zachráněných osob u požárů: 63
  • Počet evakuovaných osob u požárů: 378
  • Počet zraněných u požárů: 71
  • Počet usmrcených u požárů: 9




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty