TRAMTARIE UVEDE V OBNOVENÉ PREMIÉŘE TEMNOU LOVESTORY NA VĚTRNÉ HŮRCE

Tramtarie slaví 20 let od svého založení a v rámci tohoto jubilea si pro své diváky připravila i řadu speciálních událostí a akcí. Jednou z nich je znovuobnovení jedné z nejoceňovanějších inscenací divadla ve své dosavadní historii, kterou je působivá divadelní adaptace klasického románu Emily Bronteové Na Větrné hůrce. V hlavních rolích slavného příběhu o zničující lásce Heathclifa a Kateřiny excelují Barbora Šebestíková a Miroslav Černý. Obnovená premiéra proběhne v pondělí 22. ledna v 19:00.

Foto: Divadlo Tramtarie

Jediný román Emily Brontëové Na Větrné hůrce, který je také znám pod názvem Bouřlivé výšiny, spatřil světlo světa v roce 1847 a svým nekonvenčním příběhem tehdy šokoval celou viktoriánskou Anglii. Hlavním hrdinou dramatického příběhu je Heathcliff, nalezenec, kterého se ujal pan Earnshaw, majitel panství zvaného Větrná hůrka. Heathcliff se brzy zamiloval do jeho dcery Kateřiny a právě jejich destruktivní vztah, balancující mezi láskou a nenávistí, nadobro poznamenal nejen všechny tehdejší obyvatele Hůrky, ale i jejich další generaci.

V letech 2019–2021 se v Tramtarii uváděla strhující divadelní adaptace tohoto románu, které se dostalo mimořádného ohlasu jak z řad diváků, tak odborné veřejnosti. V rámci oslav 20. výročí se tak Tramtarie rozhodla tuto jedinečnou inscenaci znovu zařadit do repertoáru. V hlavních rolích se představí Barbora Šebestíková a Miroslav Černý, v další postavy ztvární Tereza Toth Čápová, Dominika Hrazdílková a Vít Pištěcký. Oproti původní verzi se ve dvojroli Edgara a Lintona nově představí mladá posila souboru Tramtarie František Herz.

Slovo režiséra:

 „Větrná hůrka má strhující příběh, výjimečné charaktery i nečekané příběhové zvraty. Je to asi nejtemnější lovestory, na kterou jsem kdy narazil. Spousta velkých příběhů končí láskou. Tenhle láskou začíná a co se děje potom, je jenom jedna velká destrukce všeho a všech, nikoho nevyjímaje. A to vše ve jménu lásky a spravedlivé odplaty. Samotný román i naše inscenace má parametry takového malého hororu. A tenhle horor dříme v každém z nás, v jakékoliv době.“ říká Vladislav Kracík, režisér a umělecký šéf Divadla Tramtarie.

Oslavy 20. výročí od založení Divadla Tramtarie

Divadlo Tramtarie přichystalo v rámci oslav svého jubilea i další speciální aktivity. Od pondělí 22. ledna začne divadlo nabízet exkluzivně na svých facebookových stránkách volně ke stažení písně a stěžejní hudební motivy z legendárních tramtarijních inscenací. První v řadě bude k dispozici dojemná ústřední melodie z inscenace Romance pro křídlovku z roku 2013. Na květen chystá divadlo speciální komponovaný večer věnovaný 20 letům divadla, ve kterém budou moci diváci vidět dosud nezveřejněné záběry a fotografie ze zákulisí Divadla Tramtarie, zároveň si poslechnout na živo písně z inscenací, kterou zazpívají herci za doprovodu hudebního tělesa, vytvořeného speciálně pro tento večer. K výročí si Tramtarie také nadělila rekonstrukci interiéru divadla, se kterou se mohou diváci seznámit již od začátku ledna. V nejbližších dnech bude rovněž spuštěna anketa, ve které budou diváci moci hlasovat o nejoblíbenější tramtarijní inscenaci dvacetiletí. Výsledek hlasování bude vyhlášen na open air večírku „Tramtarie slaví dvacet“, který proběhne 16. srpna v rámci Olomouckého nejen shakespearovského léta. Na této akci bude rovněž pokřtěn almanach Divadla Tramtarie.

NA VĚTRNÉ HŮRCE

  • Režie: Vladislav Kracík
  • Dramaturgie: Martin Farhner
  • Scéna a kostýmy: Adéla Szturc
  • Hudba: Martin Peřina
  • Zpěv: Hana Kenningová
  • Sound design/zvuk: Rikki Beran
  • Light design/světla: Daniel Bodlák
  • Pohybová spolupráce: Eliška Hlavsová
  • Choreografie bojových scén: Daniel Bodlák
  • Technická spolupráce a realizace scény: Jiří Krliš, Petr Novotný, Richard Andrýsek, Jakub Slezák a Romana Vopičková
  • Plakát a grafika: Markéta Rosendorfová

Hrají:

  • Kateřina Earnshawová, Kateřina Lintonová: Barbora Šebestíková
  • Heathcliff: Miroslav Černý
  • Nelly Deanová: Tereza Toth Čápová
  • Isabella Lintonová, přízrak Kateřiny: Dominika Hrazdílková
  • Hindley Earnshaw, Hareton Earnshaw: Vít Pištěcký
  • Edgar Linton, Linton Heathcliff: František Herz

Obnovená premiéra: 22. 1. 2024 v 19:00 v Divadle Tramtarie Olomouc




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty