Červený kostel Vědecké knihovny nabídne letos lidem historii, astronomii i dávné kuchařky

S novým rokem přichází i Vědecká knihovna v Olomouci s řadou novinek. Svůj kulturně-vzdělávací program v Červeném kostele obohatí hned o několik přednáškových cyklů. Těšit se mohou příznivci historie, společenskovědních témat i astronomie.

Foto: Rej.cz

Červený kostel má za sebou první měsíce ostrého provozu, kdy se v novém kulturně-komunitním centru VKOL podařilo úspěšně zrealizovat desítky kulturně-vzdělávacích a hudebních akcí včetně několika výstavních projektů. Za uplynulých osm měsíců zavítalo do nových prostor něco málo přes 47 tisíc návštěvníků. „Počet návštěvníků Červeného kostela předčil naše očekávání, zpětná vazba na program je od veřejnosti velmi pozitivní, čehož si velmi vážíme, a kvalita programu je pro nás zavazující, a to nejen pro letošní, ale i další sezóny nového komunitního centra knihovny. VKOL za tyto krásné prostory vděčí svému zřizovateli Olomouckému kraji a jsem ráda, že zde můžeme důstojně realizovat vlastní dramaturgický plán včetně pravidelné výstavní činnosti z cenného fondu druhé nejstarší knihovny v ČR,“ říká k uplynulému roku i k budoucnosti ředitelka VKOL RNDr. Bc. Iveta Ťulpíková.

Vědecká knihovna v Olomouci připravila pro nadcházející rok několik novinek. Kromě tradičních formátů (autorských čtení, besed, slam poetry, koncertů či divadelních vystoupení) od ledna nabízí dva pravidelné cykly přednášek. První formát s názvem Pohledy do minulosti je určen příznivcům historie, kteří se mohou každé druhé úterý v měsíci těšit na přednášku významných historiků. Cyklus Univerzita v kostele pak nabízí setkání nad společenskovědními tématy s odborníky Univerzity Palackého v Olomouci. Nový vzdělávací formát Dialogy o vesmíru nabídne od 29. února rozhovory, otázky, odpovědi s významnými astronomy nad blízkým i nekonečným vesmírem. Od března se VKOL zaměří také na téma stáří, což je náročná etapa života, na kterou je vhodné se připravit. V průběhu čtyř večerů cyklu Umění stárnout bude mít olomoucká veřejnost možnost vyslechnout osm pohledů odborníků z různých oblastí, jak přípravu realizovat, tak aby toto období člověk mohl prožít smysluplně a spokojeně. „Na aktivní důchod je možné se těšit, ale v naší společnosti také přibývá těch, kteří prožívají odvrácenou stranu stárnutí. Nemoci, bolesti a ztráty. I na tuto těžkou etapu života je ovšem možné se připravit. Je možné naslouchat odborníkům a být aktivní v době, kdy na to má člověk sílu. Tedy – naše stáří je naše odpovědnost,“ říká k potřebě tohoto cyklu Lubomír Vraj.

VKOL se i letos zapojí do tradičních akcí jako Březen – měsíc čtenářů (nabídne čtenářský maraton), festival francouzské kultury Bonjour Olomouc, Muzejní noc, Noc kostelů, Dny evropského dědictví, Speak-Dating, Noc literatury. V květnu plánuje další ročník Sousedské slavnosti, v srpnu uspořádá Den ukrajinské nezávislosti. Předjednána je také spolupráce v rámci projektu Rozkvetlé památky. Ve druhé polovině října pak proběhne jubilejní 10. ročník festivalu německé kultury Olmützer Kulturtage a v listopadu již tradiční konference Bibliotheca Antiqua. Po celý rok bude pokračovat projekt Kreativní akademie, tj. vzdělávání pracovníků v oblasti kultury, a to díky finanční podpoře z Národního plánu obnovy a Olomouckého kraje. Knihovna bude nadále spolupracovat na projektech s kulturními institucemi působícími ve městě (např. MDO, MFO, VMO, MUO apod.). Poprvé se zapojí do programu AFO. V období turistické sezóny bude pokračovat v projektu průvodcovské služby v Červeném kostele, prohlídky včetně koncertů ale nabídne také v době adventu.

Připravena je řada výstavních projektů, největší z nich bude na podzim věnován atraktivnímu tématu kuchařek z fondu VKOL. V nabídce jsou také edukační a vzdělávací programy pro školy a veřejnost.

Podrobný program zájemci naleznou na www.vkol.cz/cervenykostel, dále na FB knihovny a také v tištěných měsíčních programech, které jsou každý měsíc k dispozici ve foyer a v hlavní budově VKOL.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty