Gentlemani silnic zachránili muže z hořícího auta. Ostatní si hrůzostrašnou situaci natáčeli

Josef Faltýnek a Jaroslav Hetmánek jsou dalšími lidmi, kteří získali ocenění Gentleman silnic. Titul si převzali v pondělí 26. února v Šumperku za záchranu řidiče z hořícího auta u Mohelnice. K dramatické události na dálnici D35 došlo vloni na podzim.

Nebýt těchto dvou hrdinů, skončil by požár auta tragicky. Foto: pčr

„Pán v hořícím autě vůbec nespolupracoval. Pravděpodobně byl v šoku. Křečovitě se držel volantu. Snažili jsme se mu vysvětlit, že musí okamžitě pryč. On jen argumentoval tím, že přece není možné, aby jeho auto hořelo, když bylo nedávno v servisu,“ vzpomínal na kritickou situaci Josef Faltýnek. 

Oběma mužům se šokovaného řidiče nakonec podařilo z auta vytáhnout ven na poslední chvíli. I když se pak plameny snažili hasit malými hasičáky, vozidlo shořelo na popel.

„Policisté, kteří na místě zasahovali, vnímali jednání zachránců jako velmi odvážné a záslužné. Řidič se nadýchal toxických zplodin a nebyl schopen se sám z vozidla dostat. Pokud by nebyl včas vytažen, téměř jistě by to pro něj mělo fatální následky,“ uvedl Libor Giesel, ředitel šumperského územního odboru Policie ČR.

Většina projela kolem

Jednání obou gentlemanů silnic bylo v příkrém kontrastu s chováním ostatních motoristů. Většina řidičů totiž projela kolem hořícího auta netečně, i když bylo vidět, že uvnitř sedí člověk. Ruku k záchraně nepřipojili lidé ani poté, co oba muži šokovaného řidiče vytáhli z auta ven.

„V tu chvíli mě rozčílila lhostejnost lidí okolo. Když jsem tam běhal, prosil o pomoc a sháněl hasicí přístroje, spousta z nich neměla nic lepšího na práci než celou věc natáčet,“ popisuje Faltýnek.

Našli se ale i svědkové, kteří pomoct chtěli. Jedna žena zavolala záchranáře na lince 112 a přinesla deky.


Řidiče se podařilo vytáhnout z auta na poslední chvíli. Kdyby zůstal uvnitř, neměl by šanci přežít. Foto: pčr




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty