Obnovená radnice boduje, je ve finále soutěže stavba roku. Podpořme ji hlasováním!

Mezi třiatřicet nejvydařenějších staveb byla tento týden vybrána i rekonstrukce olomoucké radnice. Do finále soutěže Stavba roku 2021 byla rekonstrukce radnice Olomouc vybrána „za mimořádně citlivý přístup a za řemeslně zdařilou precizní realizaci celé stavby, s důrazem na zcela mimořádnou památkovou hodnotu.“ Veřejnost teď může stavbu ve finále soutěže podpořit při internetovém hlasování.

Opravené renesanční dveře do olomoucké radnice / Foto: Rej.cz

Mimořádně náročná oprava šest století staré radnice probíhala v letech 2017 až 2020, zahrnovala rekonstrukci střechy, hlavní věže i všech menších věží a věžiček, všech klempířských prvků a celé fasády včetně gotických, renesančních i novějších kamenných prvků. „Nejvýraznějším symbolem úspěšné rekonstrukce radnice se staly gotické a renesanční erby, kterým obnova původní polychromie dodala mimořádný půvab, a také návrat nárožních slunečních hodin,“ komentoval proměnu radniční budovy primátor Mirek Žbánek.

Stavba probíhala po celou dobu pod pečlivým dohledem památkářů. „Celkové náklady na rekonstrukci pláště a věže radnice byly přes 57 milionu korun. Rekonstrukce střechy a menších věžiček vyšla asi na 37 milionů korun,“ dodal investiční náměstek primátora Martin Major. Město k úhradě nákladů využilo kromě vlastních financí i dotaci z prostředků ITI Olomoucké aglomerace.

Dokončenou obnovu olomoucké radnice lze v soutěži podpořit i v internetovém hlasování veřejnosti, centrální stavbu z Horního náměstí najdete pod číslem 27.

Konečné výsledky soutěže budou vyhlášeny v říjnu.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty