Do Olomouce přicestoval žralok černoploutvý! Najde tady nový domov

Další atraktivní predátor se objevil v největším z mořských akvárií v Zoo Olomouc. Jde o samici žraloka černoploutvého. Ta pochází z hodonínské zoo, kterou v létě poničilo tornádo a jejíž pavilon akvárií čeká demolice a někdy v budoucnu nová výstavba. Žralok černoploutvý už s největší pravděpodobností zůstane na Svatém Kopečku.

Foto: Zoo Olomouc

„Jsme rádi, že jsme mohli této pětileté samici poskytnout dnes už s největší pravděpodobností trvalý domov. I proto, že naše více než dvacetiletá samice tím získala společnost. Transport proběhl ve speciální kádi, pod odborným dohledem, samice přijela z Hodonína v pořádku a včera již poprvé přijímala potravu,“ dodává Josef Drtil, zástupce vedoucího pavilonu šelem a mořských akvárií.

Tento žralok napadá člověka jen omylem

Olomoucká zoo se zabývá chovem těchto paryb od roku 1999. V tomto roce přivezli do zoo tři jedince, mláďata, která za půl roku vyrostla z původních 30 na 60 centimetrů. Jedna z původních samic je v zoo dodnes. Žralok černoploutvý patří k rychlým plavcům, kteří žijí v mělkých lagunách v okolí korálových útesů a mangrovech v indicko-pacifické oblasti. Přes Suezský průplav vyplují občas i do Středozemního moře. Proniká do hloubek až 75 metrů, mláďata se vyskytují v mělčích vodách. Člověka napadá spíše výjimečně, a to většinou tehdy, když si splete jeho nohy s rybami. Jinak upřednostňuje menší druhy ryb, korýše a hlavonožce. Celým tělem dokáže vyskočit nad vodní hladinu a rozhlédnout se po okolí – tzv. špionážní skákání. Pohlavně dospívá po dosažení délky 110 cm.

Dospělý žralok černoploutvý dorůstá obvykle 110 až 150 centimetrů, výjimečně až 180 centimetrů. První hřbetní ploutev a spodní část ocasní má na svém konci černé zbarvení. Žraloci jsou živorodí, vejce se vyvíjí v těle samice, která rodí dvě až čtyři mláďata.

Mořská akvária jsou chloubou

Akvaristika má v Zoo Olomouc velmi dlouhou tradici. První akvarijní expozice vznikla již koncem roku 1962 v pavilonu opic. Po přestavbě pavilonu šelem koncem osmdesátých let se v něm vybudovalo šest akvárií o celkovém objemu 11 000 litrů vody a akvarijní expozice se přesunula sem. Později přibyla další nádrž o objemu 7000 l. Od poloviny 90. let docházelo k postupné přeměně sladkovodních akvárií na mořská. V roce 1999 se návštěvníci obdivovali prvnímu obřímu mořskému akváriu o objemu 17 tisíc litrů, v němž se proháněli právě žraloci černoploutví. V roce 2003 byla v provoz uvedena největší mořská nádrž o objemu přes 40 tisíc litrů vody, do níž byli přemístěni dva z těchto žraloků. V roce 2005 zatraktivnilo prostory vstupu do zoologické zahrady mořské akvárium, a tím bylo rozšiřování akvarijní expozice prozatím ukončeno.


Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty