Vodopád na skalisku v parku je hotový a vypadá lépe než ten původní z roku 1965

Přesně v 9:00 ve čtvrtek 7. října se poprvé rozhučel vodopád na skále pod hradbami v Bezručových sadech. Kolaudací a předáním hotového díla dnes skončila obnova vodopádu v jednom z nejkrásnějších olomouckých parků. Důležitou částí předání byla i zhruba půlhodinová zkouška funkčnosti vodopádu. Podle zástupce Flory Olomouc je vodopád hotov, nicméně ještě se změní okolí po doplnění zeleně a nový nenápadnější povrch bude mít i betonová vrstva, která maskuje vodovodní potrubí.

Foto: MMOL

Při zkoušce vše proběhlo bez jakýchkoliv problémů, takže zástupci města stavbu oficiálně převzali.

Nový vodní prvek v parku navazuje na vodopád, vybudovaný roku 1965 společností Sigma. Ten fungoval do konce 80. let. Při úvahách o zatraktivnění městských parků se na základě archivních fotografií začalo řešit, zda by bylo vodopád možné obnovit. Po prověření situace a sanaci skaliska se potvrdilo, že obnova prvku možná je. Následně se do projektu zapojila i společnost Sigma Group, která deklarovala, že jako sponzorský dar věnuje celou novou čerpací technologii.

Stavba vodopádu včetně vybudování podzemní nádrže, šachty pro čerpací technologii a třeba i očištění skal probíhala od jara. Její finále zbrzdily problémy se zajištěním některých odborných prací i dodávkami materiálu, i dodatečné estetické úpravy. Výsledná podoba vodopádu je vizuálně čistší, než bývala původní verze z roku 1965, kdy například potrubí bylo přiznané a vedlo po skále a hradbě z levé strany vodopádu. Nádrž původního vodopádu nebyla oválná jako dnes, ale obdélníková. Elektrorozvodná skříň je nově umístěna až za chodníkem v zeleni.

Vodopád funguje na principu uzavřeného okruhu vody, do něhož bude při ztrátách odpařením voda doplňována z cisterny. V oběhu je okolo deseti kubíků vody. Při plném provozu bude nádrž naplněna zhruba do poloviny schodů tak, aby na těch nejvyšších stupních bylo možné sedět.

„Vodopád je hotový, čekají ho už jen malé kosmetické úpravy, například ozelenění prostoru okolo nádrže,“ uvedl dnes dopoledne provozní ředitel Výstaviště Flora Olomouc Jiří Svačinka. Mírně upraven bude ještě kryt, maskující vodovodní porubí.

Celkové náklady na obnovu vodopádu včetně dodatečných estetických úprav jsou přibližně 2,3 milionu korun včetně daně. Bez vstřícnosti regionálních firem, tedy sponzorského daru Sigma Group a snížené ceny stavebních prací od IDS Olomouc by byla stavba výrazně dražší.

Vodopád bude slavnostně spuštěn při začátku jarní sezóny 2022 a měl by být v provozu až do podzimu.

Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty