Do Olomouce přijela další samice žraloka! Odborníci věří, že dravé dámě velké akvárium pomůže

Olomoucká zoologická zahrada se nedávno ujala samice žraloka černoploutvého. Ta přicestovala z tornádem poničené Zoo Hodonín. Návštěvníci tedy mohli v nádrži spatřit žraloky hned dva. A nyní je tu další! Tentokrát z brněnského obchodního centra Rozkvět. Místní samice žraloka černoploutvého tam totiž přerostla podmínky akvária a začala tam strádat. V Olomouci ji chtějí vrátit do formy.

Foto: Zoo Olomouc

 Následně byla oslovena olomoucká zoo, zda by se jí ujala. „Jedná se o téměř tříletou samici, která k nám přišla v ne zcela dobré kondici, ale doufáme, že se brzy aklimatizuje. Pro to svědčí i skutečnost, že už přijímá potravu, kterou obohacujeme o potřebné vitaminy,“ uvádí Josef Drtil, zástupce vedoucího pavilonu šelem a mořských akvárií.

Žraloci v Olomouci

Olomoucká zoo se zabývá chovem těchto paryb od roku 1999. V tomto roce jsme přivezli 3 jedince, mláďata, která za půl roku vyrostla z původních 30 cm na 60 cm. Jedna z původních samic je v zoo dodnes. Žralok černoploutvý patří k rychlým plavcům, žijících v mělkých lagunách v okolí korálových útesů a mangrovech v indicko-pacifické oblasti, přes Suezský průplav vypluje občas i do Středozemního moře. Proniká do hloubek až 75 metrů, mláďata se vyskytují v mělčích vodách. Člověka napadá spíše výjimečně, a to většinou tehdy, když si splete jeho nohy s rybami. Jinak upřednostní menší druhy ryb, korýše a hlavonožce. Celým tělem dokáže vyskočit nad vodní hladinu a rozhlédnout se po okolí – tzv. špionážní skákání. Pohlavně dospívá po dosažení délky 110 centimetrů.

Dospělec dorůstá obvykle 110-150 cm, výjimečně až 180 cm. První hřbetní ploutev a spodní část ocasní má na svém konci černé zbarvení. Žraloci jsou živorodí, vejce se vyvíjí v těle samice, která rodí 2-4 mláďata.

Mořská akvária jsou chloubou Zoo Olomouc

Akvaristika má v Zoo Olomouc velmi dlouhou tradici. První akvarijní expozice vznikla již koncem roku 1962 v pavilonu opic. Po přestavbě pavilonu šelem koncem osmdesátých let se v něm vybudovalo 6 akvárií o celkovém objemu 11 000 litrů vody a akvarijní expozice se přesunula sem. Později přibyla další nádrž o objemu 7000 litrů. Od poloviny 90. let docházelo k postupné přeměně sladkovodních akvárií na mořská. V roce 1999 se návštěvníci obdivovali prvnímu obřímu mořskému akváriu o objemu 17 000 litrů, v němž se proháněli právě žraloci černoploutví. V roce 2003 byla do provozu uvedena největší mořská nádrž o objemu přes 40 000 litrů vody, do níž byli přemístěni dva z těchto žraloků. V roce 2005 zatraktivnilo nové prostory vstupu do zoologické zahrady další velké mořské akvárium.

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty