Požár podkroví způsobil milionové škody. Poškozeným nabídli pomoc sousedé i radnice

Ve Chválkovicích v sobotu hořelo v podkroví rodinného domu. Hasiči oheň lokalizovali a co nejvíce šetrně uhasili, škoda ale i tak přesahuje milion korun. Obyvatele domu musel uklidňovat specialista na posttraumatické situace. Pomoc jim hned nabídli i sousedé a zástupci radnice.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Jeden z obyvatel domu v Kubatově ulici ve Chválkovicích telefonoval na tísňovou linku 112 a upřesnil, že vidí hořet saze v komíně a že je komínové těleso poškozeno. Podkrovní prostor se velmi rychle zavalil hustým, nebezpečným kouřem. Požár hasilo několik jednotek dobrovolných i profesionálních hasičů.

Hasiči pak zjistili, že je silně zakouřen prakticky celý dům. Pomocí termokamery i vizuálně predikovali možné rozšíření na větší plochu. K účinnému a rychlému hašení požáru využili i speciální zařízení pro hašení a řezání, tzv. „Cobru“. Z prostor zasažených požárem a zakouřením hasiči do bezpečí před objekt vynášeli vybavení a různý hmotný majetek. Při zásahu se snažili hasiči postupovat velice šetrně, aby kromě škod vlivem požáru zamezili dalším škodám ze samotného zásahu. Použili proto hasební proudy typu D, které umí přesně zacílit na hořící místa, aniž by objekt proměnily v "bazén". Zajistit museli také zamezení rozšíření ohně na sousední rodinné domy.

Nešťastní majitelé domu byli ze situace velmi silně vystresovaní, na místo proto přijel i člen posttraumatického týmu hasičů. Potěšila i  nabídka sousedské pomoci s uskladněním vybavení z hořícího domu. K události přijeli také zástupci magistrátu, kteří se s řídícím důstojníkem dohodli na dalším postupu v zabezpečení, zajištění domu i náhradním ubytování obyvatel poškozené stavby.

Příčinu požáru zatím hasiči šetří. S největší pravděpodobností bude potvrzeno poškození komínového tělesa. Během požáru byl lehce zraněn jeden hasič v obličeji a spíše z preventivních důvodů byl odvezen k ošetření do nemocnice. Po ošetření byl propuštěn domů.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty