Lidem mizí z účtů milióny. Zlodějům je dávají dobrovolně

Podvody s kryptoměnami dělají stále větší vrásky na čelech kriminalistů v Olomouckém kraji. Okradených lidí jsou už desítky a poslední případ je zatím vrcholem všeho – dva senioři přišli o více než šest miliónů korun.

Scénář on-line podvodů je vždycky stejný. Zloději z lidí vymámí přístup k internetovému bankovnictví. Foto: pixabay

„Jedná se o dvojici mužů z Jesenicka ve věku osmašedesát a pětasedmdesát let. Oba telefonicky komunikovali s domnělými investičními poradci, kteří je nakonec připravili o úspory. Starší muž přišel o šest miliónů korun, mladšímu z účtu zmizelo padesát tisíc,“ uvedla Marie Šafářová, mluvčí policie. 

Scénář podobných podvodů je vždycky stejný – zloději z lidí vymámí přístup k internetovému bankovnictví.

„Při investování do virtuálních měn by lidé měli být maximálně opatrní. Za žádných okolností by nikomu neměli povolit vzdálený přístup k počítači nebo mobilu,“ doporučila Šafářová.

Pozor na bazary

Rizikové nejsou jen investice do krypta, ale také prodeje zboží přes internetové bazary. Mezi podvodníky teď frčí webové stránky, které odkazují na falešné platební brány nebo weby přepravní služby. Naposledy se obětí takového podvodu stal muž ze Zábřežska, který chtěl přes internet prodat vzduchovku. Z účtu mu pak zmizely všechny jeho úspory, konkrétně 150 tisíc korun.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty