Podzemní chodby, forty a další poklady. Poslední prázdninový týden ve znamení vojenské historie

„Týden vojenské historie ukáže, že Olomouc je nejen zemskou a církevní metropolí a nejstarším moravským univerzitním centrem, ale i bývalou hlavní říšskou pevností a významným posádkovým městem. Během týdne se lidé dostanou na místa, která zatím viděl jen málokdo,“ láká na akci náměstkyně primátora Markéta Záleská. Největším lákadlem budou otevřené forty a málo známé podzemí z časů bastionové pevnosti.

Podzemní chodby | Foto: Rej.cz

Týden vojenské historie začne už v sobotu a neděli 20. a 21. srpna. Otevře se šest fortů a Korunní pevnůstka, jejichž návštěvu zájemcům usnadní speciální autobusová linka, která pojede v sobotu a neděli (přesný jízdní řád najdete na webu akce).

Během prvního víkendu se uskuteční i komentované vycházky po „nenápadných stopách vojenské historie“ s historikem Zdeňkem Zemanem. Ten nabízí dvě trasy a provázet jimi bude o víkendu 20. až 21. srpna i v následující pátek a sobotu 26. a 27. srpna. Na vycházky není nutná rezervace a účast je bezplatná.


Atraktivní program od 20. do 27. srpna nabízí bývalé významné vojenské letiště v Neředíně. Nabízí se výstava na téma Sto let letiště, připomínka 112 let od prvního letu na Moravě v podání Ing. Kašpara nebo také prohlídky stálé expozice i dočasných výstav z historie olomouckých letců i jejich angažmá ve službách RAF.


Oficiální slavnostní zahájení programu v centru města se odehraje v pondělí 22. srpna na Horním náměstí Dnem s armádou, do jehož programu se výrazně zapojuje olomoucká posádka Armády ČR. Od 14 hodin zde bude pestrý program s ukázkami práce pyrotechniků a jejich unikátního robota, představí se českoslovenští legionáři, vojenští zdravotníci a vojenská policie, vojáci vybudují kulometné hnízdo a předvedou také několik speciálních armádních vozidel. Přesně v 17 hodin proletí nad městem bitevníky JAS-39 Gripen. Od 16 hodin zahrají Red Socks Orchestra a Vojenská hudba Olomouc.

„Od pondělí až do soboty bude na Horním náměstí vyrůstat čtyřmetrová písková socha císařovny Marie Terezie, která Olomouc prohlásila v době válek s Pruskem bastionovou pevností,“ upozornila náměstkyně Záleská. Socha bude na náměstí stát až do podzimu.

Asi největším lákadlem pro fanoušky olomoucké nejen vojenské historie budou komentované prohlídky části spletitého systému podzemních naslouchacích minérských chodeb, které byly vybudovány v 18. století a jejichž velká část dodnes existuje pod Smetanovými sady. Tajemným labyrintem, ve kterém by se laik snadno ztratil, bude od pondělí do pátku provázet Vladimír Gračka, znalec olomouckého podzemí. S ohledem na stísněný a malý prostor chodeb nemožné vpustit do podzemí omezený počet návštěvníků a proto je nutná registrace na webu akce.

V pondělí 22. srpna se můžete podívat do bývalých kasáren v objektu Kamenného neboli Passingerova mlýna v Mlýnské ulici. Institut Paměti národa otevře ve dnech 20. a 21. srpna a 26. a 27. srpna velitelský kryt Civilní obrany v Bezručových sadech. V úterý a ve čtvrtek bude pro změnu otevřen Správní archiv Armády ČR v barokní jezuitské budově na náměstí republiky.

„Cením si toho, že se do Týdne vojenské historie s chutí zapojila i olomoucká posádka. Zajímavý program nabízí například Dny otevřených dveří Domu armády Olomouc od úterý do čtvrtka 23. až 25. srpna,“ zdůrazňuje náměstkyně Markéta Záleská. V objektu v ulici 1. Máje se připravuje výstava o významné bitvě legionářů u Bachmače, historik Zeman bude komentovat výstavu o bastionové pevnosti, návštěvníci uvidí dobové ležení příslušníků 6. Hanáckého pluku ČSOL, v nabídce je například i výstava o životě v rámci zahraničních misí Armády ČR.

Podrobnosti, termíny a registrace zde: https://tydenvojenskehistorie.olomouc.eu/





INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty