Velké oslavy republiky: ohňostroj, kapely, lampiony a premiéra nového šéfdirigenta filharmonie

Vznik samostatného československého státu si připomeneme v pátek 28. října. Oslavy zahájí v 10 hodin pietní akt u pomníku T. G. Masaryka, odpoledne bude následovat kulturní program na Horním náměstí a oblíbený lampionový průvod s ohňostrojem. Moravská filharmonie připravuje na večer slavnostní koncert!

Foto: olomouc.eu

V 10 hodin dopoledne si významný den připomeneme položením věnců k pomníku T. G. Masaryka na Žižkově náměstí. Kulturní program potom začne od 16 hodin na Horním náměstí koncertem kapely The People, na který od 17:30 naváže svým vystoupením Vojenská hudba Olomouc. Lampionový průvod vyjde z Horního náměstí v 18 hodin. Kvůli množství uzavírek ve městě však bude mít lampionový průvod tentokrát pozměněnou trasu. Z Horního náměstí vyjde přes Dolní náměstí a poté Kateřinskou ulicí a Michalským stromořadím na Korunní pevnůstku. Tam oslavy v 18:20 zakončí ohňostroj.

Moravská filharmonie s velkou premiérou! 

K oslavám říjnového státního svátku každoročně patří koncert Moravské filharmonie. Ten letošní bude v Olomouci dvojnásobně slavnostní. Publiku se na něm představí nový šéfdirigent Zsolt Hamar. S orchestrem na inauguračním koncertě vystoupí i houslista Ivan Ženatý. Ve čtvrtek 27. října zazní skladby slovenských i českých autorů.

Zsolt Hamar, nové šéfdirigent Moravské filharmonie

První kompozice slavnostního koncertu je symfonické dílo Symfonietta Jána Cikkera. Houslový virtuóz Ivan Ženatý v rámci koncertu provede populární Fantasii pro housle a orchestr Josefa Suka staršího. Koncert je zároveň vyvrcholením tradičního turné Moravské filharmonie po vybraných městech Olomouckého kraje. „Díky tomu má nový šéfdirigent hned v úvodu svého angažmá možnost představit se posluchačům napříč regionem. Věřím, že to je skvělý start do spolupráce, která v aktuální sezoně bude ztělesněna ještě dalšími šesti programy pod jeho taktovkou,“ uvedl ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman.

Budapešťský rodák Zsolt Hamar již v prvních letech své dirigentské dráhy spolupracoval s Maďarskou národní filharmonií a u téhož tělesa, které je zároveň nejvýznamnějším maďarským orchestrem, zastával v letech 2017–2020 funkci šéfdirigenta. Zsolt Hamar dlouhá léta působí také jako operní dirigent – mimo jiné byl hudebním ředitelem divadla v německém Wiesbadenu a pravidelně hostuje v Curyšské opeře. „Jsem velmi rád, že můžeme v Olomouci přivítat takovou uměleckou osobnost, jakou je Zsolt Hamar. Věřím, že jeho prestižní renomé může přinést olomoucké filharmonii další zajímavé příležitosti i na mezinárodní úrovni,“ uvedl primátor města Olomouce Miroslav Žbánek.

Slovanské rapsodie pro slavnostní atmosféru

Pro závěr slavnostního koncertu šéfdirigent symbolicky zvolil Slovanské rapsodie Antonína Dvořáka, jimiž se i samotný skladatel poprvé 17. listopadu 1878 v žofínském sále přestavil pražskému publiku v roli dirigenta. Tři skladby sdružené pod názvem Slovanské rapsodie svým charakterem evokují lidovou hudbu a tance. První vyniká pastorální atmosférou, druhá je o poznání dramatičtější, třetí je pak barevnou mozaikou naplněnou optimismem a radostí ze života.

Návštěvníci domácího koncertu 27. října jsou od 18.30 zváni do předsálí koncertního sálu Reduta na Vernisáž nové kolekce výtvarných děl Unie výtvarných umělců. Koncert začíná v 19 hodin. Více na www.mfo.cz





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty