Déšť a oteplení zvyšuje hladiny řek, na Bystřici byl v neděli 1. stupeň povodňové aktivity

AKTUALIZOVÁNO Během víkendu se oteplilo a prší. Hladina řeky Moravy a jejích přítoků tak může stoupat, dosažení povodňových stupňů se však v Olomouci neočekává. Na hlásných profilech vodních toků, které ovlivňují hydrologickou situaci na území Olomoucka, lze očekávat dosažení 1. stupně povodňové aktivity především na horním toku řeky Moravy.

Foto: Pavel Snášel/ Olomouc.eu

Na přítoku Bystřice byl dosažen na vodočtu Velká Bystřice v ranních hodinách 1. stupeň povodňové aktivity. V meděli dopoledne měla hladina kulminovat a nepředpokládalo se dosažení 2. stupně povodňové aktivity.

V Olomouci na vodočtu Nové Sady byla dosažena v 07:30 hodin aktuální hodnota výšky hladiny Moravy 213 cm, přičemž hodnota 1. stupně povodňové aktivity je 360 centimetrů. Dle předpovědi pro neděli se budou na území Olomouckého kraje i nadále vyskytovat dešťové srážky, které svým úhrnem mohou ovlivnit další zvýšení hladin toků. K večeru se však očekává ubývání srážek a mírné ochlazení. V neděli večer se hladina Moravy na Nových Sadech přiblížila až ke třem metrům, prvního stupně povodňové aktivity ale nedosáhla. 

Hladina řeky Bystřice kulminovala oproti předpkkldaům až v neděli večer, kdy například v Hodolanech zaplavila cyklostezku, vedoucí po nábřeží a pod silničním mostem.  

Zvýšená pozornost byla věnována oblasti náplavky na pravém břehu Moravy v Olomouci mezi mostem u Bristolu a mostem Václava Rendera, kde by v důsledku vyšších průtoků mohlo dojít k jejímu uzavření. Situaci na vodních tocích a hydrometeorologickou předpověď nadále monitoruje havarijní služba města Olomouce.

Na území města Olomouce by řeka Morava měla kulminovat v úterý 21. února 2023. Je předpoklad, že nebude dosaženo 1. stupně povodňové aktivity. Na lokálních tocích na území obce s rozšířenou působností Olomouc však není vyloučena možnost dosažení povodňových stavů. 

Další informace naleznete na stránkách Povodí Moravy www.pmo.cz a stránkách Českého hydrometeorologického ústavu www.chmi.cz

Stav hladiny Bystřice v neděli ráno a večer / Zdroj: ČHMÚ

Průtok v řece Moravě v Olomouci v neděli večer / Zdroj: ČHMÚ



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty