Šermíři, divadlo, plivač ohně a dva císaři, to budou dnešní Slavnosti Černého orla

DOPLNĚNO Připomenout historii slavného hostince U Černého orla, který kdysi oživoval kulturní dění na Nové Ulici, a povzbudit lokální patriotismus i sousedské vztahy chce komise místní části Olomouc - Nový Ulice. Slavnosti Černého orla s bohatým programem naplánovali organizátoři na sobotu 10. června v prostoru ulice I. P. Pavlova. Povedly se.

Na slavnostech bude i plivač ohně | Zdroj: Komise městské části Nová Ulice

"V sobotu 10.6 2023 pro Vás budeme mít tu čest vystupovat v Olomouci na již tradičních Slavnostech Černého orla," vzkazují publiku zkušení členové šermířského spolku Marcus M. Kromě šermířů se tady můžete setkat s divadelníky, loutkáři a hudebníky, s plivačem ohně, s dobrým občerstvením a především s lidmi, kteří prostě mají rádi svou čtvrť Novou Ulici. Je to ostatně s asi devatenácti tisíci obyvatel jedna z největších městských částí Olomouce. Nebudou chybět ani archivní obrázky z historie Nové Ulice. Třikrát během dne vystoupí kapela Rabussa. 


Program 

  • 14.00 Zahájení
  • 14:00 - 14:45 Rabussa
  • 14:45 - 15:15 vystoupení Markus M
  • 15:30 - 16:15 Kašpárkovo divadlo
  • 16:15 - 16:45 Rabussa
  • 16:45 - 17:15 Divadlo plyšový Medvídek
  • 17:15 - 17:45 Oblékání plátové zbroje
  • 17:45 - 18:00 Plivač ohně
  • 18:00 - 18:30 Divadlo Plyšový Medvídek
  • 18:30 - 19:00 koncert skupiny Rabussa 


Car Alexandr a císař František na Nové Ulici

Název Slavnosti Černého orla není zvolen náhodně. Černý orel, potažmo hostinec toho jména, byl totiž dlouho nejvýznamnějším symbolem kdysi samostatné obce a posléze i města Nová Ulice. V hostinci se totiž chystaly plány na Napoleona. Jak se ale posléze ukázalo, rakouští a ruští generálové a maršálové neplánovali moc dobře, protože následující bitva u Slavkova skončila jejich debaklem.

S hostincem, který na Nové Ulici stával naproti kostela v dnešní ulici I. P. Pavlova, se pojí nevšední a bohatá historie. Před bitvou u Slavkova se zde v roce 1805 u společného stolu sešli ruský car Alexandr I. a rakouský císař František I. Údajně tehdy jedli u prostřeného stolu na dvoře za hostincem. Jako připomínka této události byla na hostinci kdysi umístěna i pamětní deska.

Celý objekt byl ale kolem roku 1970 stržen a zbyl po něm jen volný trávník bez jakékoliv zmínky o tomto historickém okamžiku. Do roku 1981, kdy došlo k přeložení tramvajové tratě z ulice I. P. Pavlova do Brněnské ulice, stávala naproti někdejšímu slavnému hostinci i tramvajová zastávka.

Historická pohlednice z Nové Ulice (Neue Gasse)

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty