Mistrovství České republiky v cyklotrialu se povedlo na jedničku. Podívejte se na video

Vysoké výskoky, balanc na úzkém trámu nad vodou, hák na skále, skok do předního atd. To vše je trial, biketrial nebo cyklotrial. Letošní mistrák proběhl ve velmi atraktivním prostředí obce Velká Bystřice nedaleko Olomouce. Trialové sekce byly umístěny jak v přírodním areálu Skalka tak i na náměstí, kde se závodníci a diváci mohli kochat paletovou sekcí včetně obávaného průjezdu říčkou Vrtůvka, sekcí kamennou okořeněnou výskoky na korbu nákladního vozu a nejnáročnější sekcí postavenou speciálně pro účely MČR z kmenů stromů.

Poslední instrukce a jde se na to. Foto: Jan Balga

Sobota 3. června byla určena mistrovství skládající se ze semifinále s podvečerním finále a neděle 4. června pak pokračovala třetím dílem českého poháru a Youth Games. Nejmenší děti, které si osahávají trial už od čtyř let měly svoje sólo sekce označené oranžovou barvou. Toto bylo klíčové proto, aby se netvořily fronty v tratích a všechny věkové kategorie mohly svoje závody, trvající až několik hodin, absolvovat v určitém komfortu.

Pořádající Biketrial klub Olomouc odvedl ve své 39. sezóně existence velmi dobrou práci a určitou odměnou mu byl i zisk tří titulů mistrů republiky (Josef a Matyáš Buriánkovi, Věnek Valenta) a dalších 3 medailí, které také zůstaly doma (stříbrný Pavel Povýšil, bronzový Jakub Švéda a Johanna Brzobohatá). Pro zranění nohy bohužel nenastoupil nejlepší olomoucký jezdec, reprezentant ČR, Tomáš Vepřek, který se zranil na Španělském poháru.

„Je za tím hodně lidí, kteří odvedli výbornou práci. Myslím, že se to povedlo. Děkujeme také všem sponzorům a subjektům, kteří nás podpořili,“ uvedl ředitel soutěže Jakub Valenta.

Poprvé přenos na YouTube

Novinkou mistrovství bylo online vysílání finále přes youtube kanál. Akci podporovala také regionální TV ZZIP a Český Rozhlas Olomouc.

Ano, závody se povedly a tratě byly náročné - patří přeci mezi nominační na letošní mistrovství světa mládeže a dospělých! Podniku se včetně zahraničních účastníků z Polska a Slovenska zúčastnilo cca 100 jezdců. Je slyšet z mnoha hlasů, že trial je jednou ze základních cyklistických disciplín, která připraví závodníka na obtížné terény jak po stránce technické, fyzické ale i psychické. Jak bylo vidět v Bystřici, nelze jej totiž absolvovat bez vytrvalosti, výbušnosti, koncentrace, trpělivosti a klidu.

Za hvězdu byl opět Václav Kolář

Pro zájemce o tuto téměř gymnastickou zábavu jsou k mání nejaktivnější kluby v lokalitách Olomouc, Blansko, Kyjov, Znojmo, Říčany, Sklenka a Ondřejov (u Prahy), České Budějovice, Děčín, Hamry nad Sázavou, Brno, Holice, Veselí nad Moravou, Litoměřice. V dalších městech se jezdí také tzv. street trial, což je obdoba cyklotrialu ve volnější neorganizované formě.

Tradičně největší výkon a ekvilibristiku předvedl na elitních žlutých tratích náš nejlepší jezdec Václav Vasha Kolář, jehož však v závěsu následují další talenty českého trialu například znojemský René Vymětal.

YouthGames.cz | Výsledková listina

PODÍVEJTE SE NA VIDEO z českého poháru mládeže Youth Games 2023.


Výsledky MČR 2023

ELITE 20“

1. Vašek Kolář

2. Robert Gebr

3. Ondřej Krupčík

ELITE 26“

1. Martin Damborský

Junior 20“

1. René Vymětal

2. Vojtěch Hendrych

Junior 26“

1. Vojtěch Kalaš

2. Tobiáš Daněk

Expert

1. Tadeáš Kříž

Cadet

1. Jakub Kalaš

2. František Andrle

3. Radim Ženatý

Minime

1. Věnek Valenta

2. Jan Kouba

3. Jakub Švéda

Benjamin

1. Matyáš Buriánek

2. Pavel Povýšil

3. Lukáš Andrle

Poussin

1. Josef Buriánek

2. Zdeněk Koubek

3. Jan Judas

ELITE Women

1. Eliška Hříbková

2. Eliška Mudrychová

Girls

1. Štěpánka Mudrychová

2. Adéla Juříková

Youth Girls

1. Eliška Juříková

2. Hana Andrlová

3. Johanna Brzobohatá

Mimo MČR - Promesa

1. Jonáš Mayer

2. Viktor Hýna

3. Gustav Švéda



Foto a video: Jan Balga



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty