Záře nad Velkým Týncem: kombajnista zapálil pole. Další den hned tři požáry

Neděle večer přinesla ojedinělou podívanou lidem z dalekého okolí Velkého Týnce. Na poli zde po nehodě kombajnu hořelo pole s obilím. Záře byla vidět několik desítek kilometrů daleko! Šoféra čeká trestní řízení. Hned v pondělí dopoledne pak hasiči zasahovali na dalších třech polích!

Foto: HZS Olomouckého kraje

Kombajn tady narazil do sloupu vysokého napětí, následkem toho došlo ke zkratu na vedení a k zapálení pole s obilí. Požárem byla zasažena plocha o velikosti zhruba 300 x 100 metrů. U požáru zasahovali hasiči a také policie!

"Podle prvotních informací se řidič kombajnu patrně plně nevěnoval jeho provozu a narazil do sloupu vedení vysokého napětí. Následně mělo dojít ke zkratu vodičů a vzniku rozsáhlého požáru pole. Výpadek napájení se dotkl více jak čtyř desítek trafostanic," uvedla policejní mluvčí Petra Vaňharová a dodala, že způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na více než 1 milion korun. Požár likvidovalo několik jednotek hasičského záchranného sboru. Řidič se podrobil dechové zkoušce i orientačnímu vyšetření na drogy, v obou případech s negativním výsledkem.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti, za který trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody až na jeden rok nebo zákaz činnosti.


Foto: HZS Olomouckého kraje

Sucho a horko jsou příhodnými podmínkami pro rozsáhlé polní požáry - další tři museli likvidovat hasiči jen během pondělí dopoledne. Zde je jejich stručný popis.

Kralice - zasaženo bylo pole s ječmenem a přilehlé strniště o rozloze asi 400 krát 200 metrů. Zásah komplikoval silný vítr, který urychloval šíření požáru. Povolány byly jednotky z 2.stupně poplachu. Požár byl uhašen za pomoci mobilní požární techniky z lafetových proudnic. V Kralicích na Hané bylo zřízeno čerpací stanoviště pro doplnění požární vody. Příčina vzniku požáru byla technická závada na kombajnu. Zasahovaly profi jednotky z Olomouce a Prostějova + JSDH Vrahovice, Kralice na Hané, Hrubčice, Dub nad Moravou a Bedihosť.

Kraličky - požár travního porostu podél železniční trati, který se díky větru rychle šířil na sousední pole. Ohněm byly poničeny 2 hektary pšeničného pole a škoda dosáhla 200 tisíc korun. Na železniční trati byla dočasně omezena rychlost. Příčina vzniku požáru je prozatím v šetření. Zasahovala profi jednotka z Olomouce a JSDH Vrbátky, Olšany u Prostějova, Žešov, Kostelec na Hané a Brodek u Prostějova.

Bílovice - pořár strniště na ploše asi 150x50m + přilehlý remízek, zasahovala profi jednotka z Prostějova a JSDH Plumlov, Bílovice, Vrahovice      

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty