V pátek i v sobotu hrozí silné bouřky a až třícentimetrové kroupy

Český hydrometeorologický ústav vydal na nadcházející víkend pro Olomoucký kraj výstrahu před velmi silnými bouřkami a vysokými teplotami. Bouřky mohou být doprovázeny kroupami velikosti okolo tří centimetrů a ojediněle i přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů během krátké doby. Bouřky také mohou doprovázet nárazy větru o rychlosti až 25 m/s (90 km/h).

Ilustrační foto: ismaildemirbas from Pixabay.com

Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty. Lze očekávat škody na majetku, výpadky energie a problémy v dopravě. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení za deště je třeba snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Doporučení ke zmírnění následků vysokých teplot:

  • Dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami.
  • Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.
  • Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci.
  • Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům.

Výstrahy platí od pátečního odpoledne do nedělního rána. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů zobrazených na stránkách ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci chytrého telefonu, tabletu, apod.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty