Starý most pro pěší u Globusu čeká demolice. Příští rok tady postaví novou lávku

Starý most přes Pražskou, spojující Neředín a Řepčín, nahradí nová lávka pro pěší a cyklisty. Lávku využívají zejména chodci a cyklisté pro překonání frekventované čtyřproudé silnice. Důvodem její rekonstrukce je dlouhodobě špatný technický stav. K demolici stávajícího mostu město využívá aktuální uzavírky kvůli rekonstrukci průtahu, kterou provádí Ředitelství silnic a dálnic. Nová lávka by pak měla být hotová do poloviny prázdnin příštího roku.

Starý most je už dnes bez reklam, čeká jej totiž demolice | Ilustrační foto: Google Maps

Do 5. listopadu, do kdy trvá uzavírka průtahu, by měl být stávající most rozebraný a do poloviny prázdnin 2024 už bude hotový nový. „Veřejnou zakázku se nám naštěstí podařilo vysoutěžit tak, abychom stihli využít aktuálně platné uzavírky kvůli rekonstrukci průtahu, kterou dělá ŘSD. Navíc jsme se po soutěži dostali na výrazně nižší částku oproti předpokládané ceně podle projektu, a to o celých 12 milionů korun,“ řekl investiční náměstek primátora Miloslav Tichý.

Předpokládaná cena zakázky byla 33,6 milionů korun s DPH, vítězná firma STRABAG, a.s. ji provede za 21,6 milionu korun včetně daně. Na financování rekonstrukce mostu byla podána žádost o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury, která by mohla dosáhnout až 100 procent uznatelných nákladů. Výsledky dotačního řízení by měly být známy koncem roku.

Starý most nahradí nová třípolová lávka z předpjatého betonu, opět pro pěší a cyklisty. Práce na stavbě nové lávky by měly začít ještě před koncem letošního roku, hotová by pak měla být do poloviny letních prázdnin 2024.

Starý most ještě se spoustou reklam | Ilustrační foto: Google Maps

Dnes je už starý most bez reklam, čeká jej totiž demolice | Ilustrační foto: Google Maps



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty