Poznámka Pavla Šaradína: Kouzlo předvolebních koalic, nebo účelovost?

Minulou poznámku jsem zakončil krajskými volbami, které nás čekají hned po letních prázdninách. K nim se váže jedna zajímavost. Žádný hejtman v našem kraji neměl možnost svou funkci obhájit. Blízko tomu byl Ladislav Okleštěk v roce 2020, kdy jeho hnutí ANO volby vyhrálo, ale nakonec se mu nepodařilo přesvědčit ostatní strany, aby s ním uzavřely koalici. Pozici hejtmana tak obsadilo uskupení Piráti a Starostové, které skončilo na druhém místě. Více preferenčních hlasů, než získal současný hejtman Josef Suchánek, měli na jeho kandidátce Zdeňka Kocourková Dvořáková, Marek Ošťádal a především Radim Sršeň, který má značnou podporu hlavně na Šumpersku.

Lidovecký šéf Marian Jurečka před minulými krajskými volbami sliboval voličům, že bude usilovat o post hejtmana. Hned po volbách ale své plány přehodnotil a dal přednost vrcholové politice. Foto: Rejdakce

Těsně za Piráty a Starosty skončili Spojenci pro Olomoucký kraj, které vedl lidovecký předseda Marian Jurečka. Ačkoliv jej Spojenci představovali jako kandidáta na hejtmana, nakonec dal přednost vrcholové politice. Což je možná škoda, protože by o kraji bylo více slyšet, než je tomu nyní. Kromě toho je Marian Jurečka považován za člověka, který rozumí zemědělství a problematice venkova. Obojí jsou oblasti důležité pro náš kraj.

Šance hejtmana obhájit post je malá

Současný hejtman má stejně jako jeho předchůdce šanci svůj post obhájit, i když není nijak velká. Starostové a nezávislí se totiž po parlamentních volbách v roce 2021 rozkmotřili s Piráty a v Olomouckém kraji jdou do voleb sami. Podpora hnutí STAN v celostátní politice je kolem sedmi osmi procent, podobná bude i v kraji. To na vítězství rozhodně stačit nebude. Oslabili rovněž Spojenci, které opustilo liberální uskupení ProOlomouc. Zřejmě kvůli lidovecké rétorice na celostátní úrovni. Uskupení ProOlomouc se v letošních volbách spojilo s Piráty. Spojenci tak zůstávají koalicí pouze KDU-ČSL, TOP 09 a Strany zelených a měl by je vést náměstek hejtmana a zkušený komunální politik Ivo Slavotínek. Zajímavé je, že TOP 09 neohodnotila práci svého radního pro školství Aleše Jakubce jako velmi přínosnou, protože je na kandidátce až za svou stranickou kolegyní a starostkou Jeseníka Zdeňkou Blišťanovou.

Kouzlo předvolebních koalic, nebo účelovost?

Potenciální volič se může v těchto změnách na kandidátkách tak trochu ztrácet. Obecně jsou předvolební koalice voliči vítány. Ukazují totiž na ochotu spolupracovat již před volbami, byť uznávám, v olomouckém případě je z nich trochu cítit účelovost.

Kouzlu předvolebních koalic propadla dokonce už i SPD, která se dříve vysmívala SPOLU, ale to nyní není nijak podstatné. Stranou zájmu předvolební spolupráce tak ze stran, které dnes vládnou kraji, zůstala kromě STAN rovněž ODS. Ačkoliv je Marian Jurečka silným propagátorem celostátní koalice v rámci SPOLU, do spojenectví s olomouckou ODS se příliš nehrne. Dost možná kvůli osobním vztahům, dost možná kvůli nedávnému korupčnímu skandálu na kraji. V každém případě ODS v krajských volbách oslabí.

Z hlavních subjektů jsem nezmínil hnutí ANO, které žádné koalice nepotřebuje. Vzhledem k tomu, že na vládní úrovni je ANO velmi viditelnou opozicí a v kraji má dobrou pozici, nic jiného než velké, ale opravdu velké vítězství jeho politici nečekají.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty