Tramvajová trať Nové Sady: trolejové vedení už stojí, jinde zpevňují zemi

Stavba tramvajové trati na Nové Sady pokračuje v rychlém tempu dál. Za poslední dva týdny stavební firma dokončila část prací na začátku prodloužení trati u zastávky Trnkova a také naplno rozjela stavební aktivity v ulici Schweitzerova. Ve velkém teď probíhají zejména práce v zemi, jako kabelovody, kanalizační sběrače a podobně, současně jsou ale vidět už i nadzemní prvky, jako třeba sloupy pro trolejové vedení.

Stavba tramvajové trati zatím pokračuje z velké části pod povrchem země. / Foto: olomouc.eu

„V uplynulém období se podařilo dokončit úsek kabelovodu pod parkovištěm u tramvajové zastávky Trnkova,“ uvedl stavbyvedoucí David Filák. Dále byla dokončena výstavba chrániček pro budoucí světelnou signalizaci křižovatky Rooseveltova/Trnkova/Jeronýmova a hotova je i montáž sloupů trolejového vedení. „V Rooseveltově ulici proběhlo také zlepšení únosnosti zemní pláně hydraulickými pojivy pro umožnění vybudování kolejového svršku v požadované kvalitě,“ pokračoval šéf stavby ve výčtu dokončených prací.

V Zikově ulici se stavba v minulých dvou týdnech posunula s kanalizačním sběračem téměř ke křižovatce s ulicí Werichova a pokračuje také výstavba kabelovodu a kanalizačního řadu D1 pro odvodnění komunikace v prostoru před prodejnou Albert. „Podařilo se nám také dokončit přeložku horkovodu DN 80 pro Penny Market přes ulici Zikova. Ve Schweitzerově ulici jsme začali výstavbu patkami trolejového vedení, skrývkou orniční vrstvy a výkopy pro šachty kabelovodu,“ dodal stavbyvedoucí David Filák. Naplno už v posledním týdnu běží i stavební práce ve Schweitzerově ulici, která byla dosud trochu stranou dění.

"Stavební firma pokračuje přesně podle dohodnutého harmonogramu, což samozřejmě vnímáme pozitivně. Obyvatelé Nových Sadů si zaslouží, aby tahle důležitá stavba byla dokončena včas a co nejdříve skončila omezení, která jim stavba působí," dodal investiční náměstek primátora Martin Major.

Kromě stavebních prací se v lokalitě souběžně pohybují i archeologové z Národního památkového ústavu v Olomouci. Tým pod vedením zkušeného archeologa Richarda Zatloukala tady hledá další stopy po intenzivním osídlení z velkomoravského 9. století. Doklady o významném hradišti z tohoto období našich dějin zde našel před skoro 40 lety archeolog Josef Bláha. Už nyní mají archeologové první nové, i když zatím nevyhodnocené nálezy. Podle Richarda Zatloukala nalezené předměty odpovídají době 9. století. Archeologové doufají v další nálezy, které by pomohly osvětit osudy zdejšího mocenského centra. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty