Vítej doma, Davide! HC Olomouc se připravuje na největší hvězdu ve své historii

Pro olomoucké fanoušky to byl sen, který se nyní stává s definitivní platností realitou. Reprezentant, vítěz Stanley Cupu, legenda Bostonu Bruins a čtvrtý nejproduktivnější český hokejista v historii NHL se vrací domů. Bude hrát za tým, ke kterému má blízký a vřelý vztah, a který jej do velkého hokeje také uvedl. David Krejčí oblékne dres s kohoutem na prsou přesně po dvaceti letech.

David Krejčí / Zdroj: nhl.com

"Je to historická událost. Pro nás, pro město, Olomoucký kraj i pro celou extraligu. David Krejčí je osobnost, kterou extraliga vždy ráda přivítá. Je úžasné, že hráč takového kalibru bude oblékat dres s kohoutem na prsou, což je jistě skvělá zpráva i pro naše výborné fanoušky,“ komentuje příchod šternberského rodáka generální manažer klubu Erik Fürst. 

Také trenérský tým se pochopitelně těší na nový a velmi výrazný přírůstek do sestavy. „Čísla mluví za vše. Je obdivuhodné, co David v NHL dokázal. Každý trenér by takového hráče chtěl mít ve svém týmu. Jsem přesvědčen, že nás svou kvalitou i zkušenostmi posune zase o stupínek výše,“ doplňuje kouč Jan Tomajko.

DAVID KREJČÍ

Post: útočník

Číslo dresu: 46

Narozen: 28. dubna 1986 ve Šternberku

Výška: 183 cm

Váha: 85 kg

Držení hole: pravá

Předchozí kluby: HC TJ Šternberk, HC Olomouc (od 4. třídy po dorost), HC Oceláři Třinec (dorost a juniorka), HC Kladno (juniorka), Gatineau Olympiques (QMJHL, juniorská liga, 2004 – 2006), Providence Bruins (AHL, 2006 – 2008), Boston Bruins (NHL, 2007 – 2021, během výluky 2012 HC Pardubice)

Největší úspěchy: vítěz Stanley Cupu 2011, vítěz Prezidentského poháru 2013/2014 a 2019/2020, nejproduktivnější hráč play-off NHL 2011 (23 bodů, 12+11) a 2013 (26 bodů, 9+17), NHL Plus-Minus Award 2009 a 2014 (cena pro nejlepšího hráče v +/- bodování celé NHL), bronz z MS do 18 let, bronz z MS juniorů 2005, bronz z MS 2012 v Helsinkách a Stockholmu, účastník ZOH 2010 ve Vancouveru a ZOH 2014 v Soči, účastník MS 2008, 2012 a 2018

NHL: 1118 zápasů, 257 branek, 597 asistencí (4. nejproduktivnější český hokejista v historii ligy)

Reprezentace: 34 zápasů, 7 branek, 12 asistencí

Ze Šternberku až do NHL

Rodák ze Šternberku načal svou cestu do nejlepší hokejové ligy světa ve svém rodném městě, kde také až do 4. třídy navštěvoval základní školu. Až poté se přesunul do Olomouce, která se do rozvoje jeho kariéry zapsala nesmazatelným písmem. Přestože byl výrazně mladší než jeho tehdejší spoluhráči, pravidelně nastupoval v dorosteneckém týmu. Mezi staršími kolegy se dokázal prosadit, přičemž v devětadvaceti zápasech si připsal i 10 kanadských bodů. V Olomouci hrál do sezony 2000/2001. Následně si okusil dorosteneckou extraligu v barvách třineckých Ocelářů, se kterými dobyl titul.

Ročník 2003/2004 odehrál v Kladně. Za juniorský tým Středočechů nasbíral v padesáti zápasech 60 kanadských bodů a na konci sezony se mohl radovat z dalšího mládežnického titulu. Jakožto český reprezentant si tak jednoznačně řekl o co nejlepší postavení na draftu. Nakonec byl na jaře 2004 vybrán týmem Bostonu Bruins ve druhém kole draftu na celkové 63. pozici. Svou přelomovou sezonu korunoval bronzovou medailí na světovém šampionátu do 18 let, kde byl nejproduktivnějším českým hráčem.

Boston v následujících letech poznal, že draftem středního útočníka z Hané trefil jackpot. Následné dvě sezony ale Krejčí strávil v zámořské juniorské lize Quebec Major Junior Hockey League, kde nastupoval za tým Gatineau Olympiques. V roce 2005 navíc dopomohl k zisku dosud poslední české medaile na juniorském mistrovství světa. Mimo jiné po boku nejlepšího střelce turnaje Rostislava Olesze vybojoval bronz.

Na konci ledna 2007 si poprvé zahrál NHL. Premiéra však pro něj nedopadla dobře, protože hned v první třetině jej srazil kanadský hokejista Buffala Adam Mair. Krejčí utrpěl otřes mozku a z utkání odstoupil. Ve zmíněné sezoně nakoukl do šesti bostonských zápasů, častěji však nastupoval za farmářský tým Providence Bruins. Nastálo se v prvním týmu Bostonu usadil v ročníku 2008/2009. Tehdy vyprodukoval skvělých 73 kanadských bodů a ve statistice +/- byl dokonce nejlepším hráčem soutěže.

Zisk Stanley Cupu

David Krejčí dobyl se svým Bostonem nejcennější možnou trofej (Foto vlevo / Zdroj: nhl.com). Na jaře 2011 Medvědi vyhráli sedmé finálové utkání na ledě Vancouveru a po dlouhých 39 letech získali Stanley Cup. V play-off Krejčí předváděl brilantní výkony. S dvanácti góly se stal nejlepším střelcem vyřazovacích bojů a s třiadvaceti kanadskými body zase nejproduktivnějším hráčem play-off NHL. Český hokejista byl tak bez přehánění hlavním tahounem Bostonu na cestě za hokejovým Everestem.

Tým kouče Clauda Juliena postoupil do finále i o dva roky později, to však už nestačil i s Jaromírem Jágrem v sestavě na Chicago Blackhawks. David Krejčí se podruhé v kariéře stal nejproduktivnějším hráčem play-off, tentokrát s 26 kanadskými body na kontě. V téže sezoně probíhala v zámoří výluka, při které hrál technický centr za Pardubice. Olomouc tehdy ještě extraligová nebyla, tudíž útočník s číslem 46 na zádech vytvořil na východě Čech úderné duo s Alešem Hemským. Jejich hokejové kousky bavily extraligové fanoušky napříč republikou.

V sezoně 2013/2014 Krejčí znovu ovládl statistiku +/- celé NHL. V následujícím roce Boston po dlouhých sedmi letech play-off nevybojoval. Krejčí ale i nadále patřil mezi stěžejní hráče Medvědů, navíc mu do týmu přibyl další jeho český parťák – David Pastrňák. Oba se po dobu dalších šesti let stali neoddiskutovatelnými členy prvních dvou formací a společně i přijeli na MS 2018 v Kodani a Herningu. Za bohatého bodového příspěvku českých Davidů přemohl národní tým v základní skupině Rusy. Zvládal i další zápasy, jenže ve čtvrtfinále mu vystavily stopku USA. David Krejčí, jenž se dostal do výběru tří nejlepších hráčů českého týmu, na svou druhou medaili ze seniorského šampionátu zatím nedosáhl. Ta první, bronzová, přišla v Helsinkách v roce 2012, kdy David Krejčí rozhodl svým gólem bitvu o třetí místo proti Finsku.

Čtvrtý nejproduktivnější český hokejista v historii NHL

Až do sezony 2020/2021 hájil David Krejčí dres bostonských Bruins. Získal v něm Stanley Cup (2011), dvakrát si zahrál finále NHL (2013 a 2019) a posbíral celou řadu individuálních ocenění. Je také historicky jediným českým hráčem, a zároveň jedním pouze ze dvou Evropanů, kteří dvakrát ovládli bodování play-off NHL. V základní části NHL nastoupil do 962 utkání, přičemž dalších 156 duelů si připsal v bojích o Stanley Cup. V počtu zisku kanadských bodů v základní části a play-off je na historicky čtvrtém místě českých hráčů s 854 body. Lépe už jsou na tom pouze Jaromír Jágr, Patrik Eliáš a Milan Hejduk. V počtu nasbíraných asistencí je za Jágrem a Eliášem dokonce na místě třetím. Olomoučtí fanoušci se tedy už v nadcházející sezoně mohou těšit na hokejistu světového formátu.

Zdroj: hc-olomouc.cz / Daniel Fekets



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty