Nejmenší nejmenší opice jsou vážně maličké. Teď se trpaslíci představili veřejnosti

Vidět nejmenší opici na světě je pěkný a zajímavý pohled. A což tak teprve vidět nejmenší nejmenší opici na světě? Mláďata kosmanů zakrslých se v Olomouci narodila letos 7. července a jako měsíční se představují veřejnosti. Po narození vážila něco kolem sedmi gramů!

Kosmani zakrslí jsou nejmenšími opicemi na světě. Hmotnost jejich mláďat po narození se počítá v jednotkách gramů. / Foto: Zoo Olomouc

„Naše rodina se aktuálně skládá z chovného páru a osmi mláďat různého věku,“ upřesňuje zooložka Jitka Vokurková, která má maličké kosmany na starosti.

Olomoucká zahrada chová kosmany od roku 1994. Chov započali kosmani bělovousí a díky nim je Zoo Olomouc dlouhodobě označena jako „nejúspěšnější chovatel tohoto druhu v rámci UCSZOO“ (Unie českých a slovenských zoologických zahrad). Kosmani zakrslí v olomoucké zoo porodili postupně 126 potomků.


Kosmani náleží k drápkatým opicím, obývají jihoamerické deštné lesy, jimž životní prostředí mizí před očima. Mají přeměněné nehty na drápky, pro svůj malý vzrůst bývají označovány jako marmosetky, což ve francouzštině znamená trpaslík. Váží kolem 400 gramů, dožívají se cca 10-15 let, skáčou do vzdálenosti 5 metrů, vizuálně u nich nejsou rozpoznatelní samci od samic. Žijí v párech nebo malých rodinných skupinkách v korunách stromů, kde většinou rodí jediná vůdčí samice, u podřízených samic, jejích dcer, nedochází ani k ovulaci. Péči o mláďata zajišťuje samec nebo další členové rodiny, samice je pouze kojí. Dospělci kosmanů zakrslých váží 100 g a narozená mláďata cca 5- 7 gramů. Jedná se o nejmenší primáty světa. Stávají se častým úlovkem dravců a hadů.

Kosmani zakrslí jsou nejmenší žijící opicí na světě s pro ně typickou dlouhou a jemnou srstí šedorezavé barvy. Nejoblíbenější druh potravy představuje pro kosmany stromová pryskyřice. Aby se k ní dostali, chytře a záměrně narušují svými ostrými řezáky kůru stromů. Rodina kosmanů se k takto narušeným stromům vrací. Typická rodina kosmanů se skládá ze samice, samce a mláďat různého věku. Mláďata po porodu nosí na svých bedrech nejen otec, ale i sourozenci. Kosmaní novorozenec je však pořádný cvalík. Než se mládě ve věku deseti týdnů postaví na vlastní nohy, váží zhruba polovinu toho, co otec.


Kosmani zakrslí jsou nejmenšími opicemi na světě. Hmotnost jejich mláďat po narození se počítá v jednotkách gramů. / Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty