Slavný varhanní festival láká na hvězdná jména. Obejít se ale musí bez Englerových varhan

Olomouc bude hostit 53. ročník jedinečného svátku varhanní hudby. Letos se uskuteční od 2. do 16. září a tradičně nabídne pět mimořádných koncertů. Čtyři proběhnou v katedrále sv. Václava a jeden v kostele Panny Marie Sněžné. Na tradičním místě, v chrámu svatého Mořice, se kvůli rekonstrukci Englerových varhan, letos konat nemohou.

Varhany v katedrále svatého Václava / Zdroj: www.katedralaolomouc.cz

„Mezinárodní varhanní festival už více než půlstoletí neodmyslitelně patří ke kulturnímu životu Olomouce,“ oceňuje náměstkyně primátora pro kulturu Markéta Záleská. Na festivalu opět vystoupí špičkoví varhaníci z tuzemska i ze zahraničí včetně jednoho z nejžádanějších varhaníků současnosti – Nathana Laubeho ze Spojených států, který z důvodu koronavirových opatření nemohl vystoupit na uplynulém ročníku festivalu.

„I v letošním roce máme to štěstí, že můžeme pokračovat a navazovat na dlouholetou tradici svátku varhanní hudby, který každoročně v Olomouci Moravská filharmonie pořádá. Mezinárodní varhanní festival Olomouc nejen svou tradicí, ale také významem i progresivitou v dramaturgii a interpretech daleko přesahuje hranice našeho města, a nejinak je tomu i v letošním ročníku,“ uvádí ředitel filharmonie Jonáš Harman.

Olomouc má i jiné skvělé varhany než ty Englerovy

Festival opět nabídne veskrze mezinárodní obsazení v podobě interpretů jednotlivých koncertů i autorů hudby a posluchače zavede do katedrály sv. Václava a kostela Panny Marie Sněžné, disponujících vynikajícími varhanními nástroji. "Z důvodu rekonstrukce varhan v chrámu sv. Mořice se totiž letošní ročník bude výjimečně konat mimo zdi tohoto svatostánku,“ doplňuje ředitel Harman.

„Každá jednotlivá koncertní produkce bude mít jedinečnou dramaturgii, kromě sólových varhan se představí též hudební tělesa, jako je Komorní orchestr Moravské filharmonie či Svatomichalská gregoriánská schola Brno. Celý festival se ponese v duchu významného výročí, tentokrát půlstoletí od úmrtí Marcela Duprého, jednoho z nejvýznamnějších skladatelů varhanní hudby,“ popisuje dlouholetý dramaturg festivalu Karel Martínek.

Všechny koncerty začínají v 19 hodin a vstupenky lze zakoupit online na www.mfo.cz, v Informačním centru Olomouc nebo v místě konání koncertu vždy hodinu před jeho začátkem.

Více informací o programu na www.mfo.cz

Česká varhanice Michaela Káčerková

Americký interpret Nathan Laube




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty