Tříkráloví koledníci vybrali už dva miliony korun! Online sbírka pokračuje až do dubna

Do Tříkrálové sbírky 2022 dárci věnovali přes 2 miliony korun. Výsledek zahrnuje jak dary vložené do kasiček, tak výtěžek prostřednictvím online koledy a bankovního převodu. Tříkráloví dobrovolníci se totiž po roční odmlce způsobené pandemií opět chopili kasiček a vyrazili za koledou do ulic. Do online kasičky lze ale darovat i nyní, a to až do 30. dubna.

Koledníci v Daskabátu | Foto: Charita Olomouc

„Charita Olomouc děkuje všem koledníkům olomouckého děkanátu a všem lidem dobré vůle, kteří přispěli do letošní Tříkrálové sbírky,“ vzkazuje její ředitel Petr Prinz.

Na podporu Tříkrálové sbírky vyrazili 6. ledna v kostýmech a na koních primátor, hejtman a generální vikář olomoucké arcidiecéze. Průvod s andělem i sbory prošel městem, aby po roce opět v ulicích připomněl probíhající tradiční sbírku, kterou pořádá Charita. Díky tradiční koledě, ale i solidaritě a podpoře mnohých, kteří v době konání sbírky Charitě umožnili umístit kasičky na veřejně dostupných místech, zapečetila Charita celkem 403 kasiček, což byl oproti minulému roku, kdy bylo zapečetěno 365 pokladniček, nárůst o 38 kasiček. Jen v Olomouci bylo umístěno 37 kasiček v centru na prodejnách a v některých firmách. Další pokladničky byly umístěné i v kostelích a v okolních obcích.

V oblastech, kde nebyla možná koleda z důvodu nemoci či karantény, pomohlo umístění zapečetěných kasiček na veřejně dostupných místech. Letošní výtěžek tříkrálového snažení z kasiček a bezhotovostních darů činí 2 021 846 korun, z toho 1 954 556 věnovali dárci přímo do kasiček na Olomoucku a 67 290 bezhotovostně. Online koleda k 31. lednu vynesla 48 227 korun. „Jsme příjemně překvapeni, odhadovali jsme, že letošní výnos bude díky fyzické koledě vyšší než v minulém roce, ale netušili jsme, že přesáhne hranici dvou milionů,“ uvedla Veronika Velčovská, koordinátorka sbírky.

Charita Olomouc věnuje výtěžek Tříkrálové sbírky 2022 na rozvoj domácí hospicové péče na Olomoucku a na vytvoření zázemí sociálních služeb věnujícím se lidem s duševním onemocněním. Podpoří rovněž důstojné zaopatření zemřelých klientů střediska Samaritán pro lidi bez domova.

V loňském roce, kdy z důvodu pandemie neproběhla tradiční koleda dům od domu, darovali lidé na Olomoucku do kasiček na veřejně dostupných místech 1 003 225 korun. Dárci, kteří zvolili způsob darování online, věnovali na pomoc potřebným 369 933 korun. V roce 2021 tak bylo vybráno celkem 1 373 158 korun.

Koledníci na Nových Sadech | Foto: Charita Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty