Olomoucké firmy se chystají do Arménie. Otevře se jim tak postsovětský trh?

Jeho Excelence Ašot Hovakimjan se svou první tajemnicí Anahit Karapetyan navštívili ve středu primátora Olomouce Mirka Žbánka. „Můj předchůdce navštívil Olomouc asi před osmi lety a já bych chtěl, aby můj následovník měl při další návštěvě vašeho krásného města na čem stavět a mohl spolupráci už jen dál rozvíjet, zkrátka aby má návštěva nebyla jen zdvořilostní,“ uvedl svůj zájem řešit konkrétní témata, která by se mohla rozvinout ve faktickou spolupráci regionu s arménskou protistranou.

Arménský velvyslanec Ašot Hovakimjan v pracovně olomouckého primátora | Foto: olomouc.eu

„Ne všechny mezinárodní vztahy musejí být podmíněny oficiálním partnerstvím. Kromě svých partnerských měst spolupracujme a jsme připraveni spolupráci navázat i s dalšími městy, regiony nebo zeměmi. Výborně samozřejmě fungují studijní pobyty a výměny na univerzitě, dobrou zkušenost máme i z kulturní oblasti a jsem velmi rád za spolupráci v rámci V4, kterou směřujeme hodně do sdílení dobré praxe v oblasti smart city a zelených měst,“ reagoval primátor.

Právě spolupráce s univerzitou podle velvyslance Hovakimjana funguje výborně, a to nejen s tou olomouckou, ale taky v dalších českých a moravských městech. V Olomouci se však údajně rýsuje i možnost navázání obchodních kontaktů. Dvě olomoucké firmy se ve vzájemné kooperaci chystají investovat právě v Arménii. „Arménie je v podstatě takovou spojnicí mezi Evropou a asijským trhem, firmy, které zde investují, vidí příležitost zejména v otevření cesty k trhům postsovětských republik,“ vysvětlil velvyslanec.

„Zmínil jste smart cities a ekologická řešení, to jsou zcela jistě témata, ve kterých se arménská města mohou učit a aktuálně je také řeší,“ uvedl dále velvyslanec. „A ačkoli se samozřejmě zabýváme těmito aktuálními, víceméně globálními tématy, tak jsme zároveň také v situaci, kdy musíme řešit schopnost státu vůbec existovat,“ dodal. Arménie je totiž v poměrně složité situaci vzhledem ke své historii a geografické poloze.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty