Paštikář Ragueneau a vinař Galský kohout mění Ostružnickou ve Francouzskou ulici

AKTUALIZOVÁNO Za první republiky přejmenovali Olomoučané Ostružnickou ulici na Anglickou. Teď by se klidně mohla pro změnu jmenovat Francouzská. Olomoučané sem už léta chodí do Café La Fée, které se samo označuje za „kousek Francie v Olomouci“. V únoru přibyla vinotéka Galský kohout. A v pondělí 7. března to dovrší Paštikárna u pana Ragueneaua.

Paštikárna bude lákadlem pro gurmány | Foto: FB Paštikárna u pana Ragueneaua

Galský kohout potěší každého, kdo si zakládá na velkém výběru vína z jedné z vinařských velmocí, tedy z Francie. Kromě klasických vín se zde nabízí i pravá šampaňská, navíc majitel umí srozumitelně vysvětlit, v čem je specifikum toho kterého produktu. U vína to ale nekončí. Můžete si vybrat z desítek paštik, od kančích přes husí a kachní až po drůbeží. Mají tu i francouzské sýry, jedlé kaštany a kaštanovou pastu, olivy, marmelády, dortíky a různé další speciality z francouzské kuchyně. A o pár metrů dál za pár dní otevře další obchod, který francouzský esprit v Ostružnické ulici doplní.

Podle popisu na facebooku půjde o "malý obchůdek v srdci Olomouce, plný domácích masových dobrot, zavařenin a dobrého alkoholu". „Náš obchůdek nese název podle jedné postavy z dramatu Cyrano z Bergeracu od Edmonda Rostanda. Paštikář Ragueneau poskytoval azyl různým umělcům a básníkům v okolí, a právě v jeho paštikárně se po dlouhých letech poprvé setkává Cyrano s Roxanou,“ vysvětluje majitelka paštikárny na facebooku. Budou zde k dostání různé paštičky, sušené maso, masové koláče, čatní, ale i vybrané druhy vína a další dobroty.  Už páteční pohled do ještě zavřené prodejny  vypadal velmi lákavě. 

Ve vedlejší Ztracené už přes dva měsíce láká gurmány indonéské bistro Balikejk s koláči z Bali a dalšími specialitami z Indonésie, z druhé strany v Pekařské funguje zase už dobře zavedená prodejna lahůdek a specialit z Itálie a obecně ze středomořské oblasti. Tam nakoupíte cokoliv z mnoha druhů oliv, sušená rajčata v oleji, olivové oleje, italská vína, zrnkovou i mletou kávu, prosecca, panini a italské uzeniny. A italské gastronomické speciality i víno nabízí pochopitelně také sýrárna Orrero na Horním náměstí.  

V již zmíněném Café La Fée (na snímku vlevo) si hosté navykli na to, že tu mají nejen dobrou kávu, ale i spoustu zákusků a jiných potěšení pro mlsné jazyky. Kavárna pořádá víkendy plné dobrot, dostanete tady i brunche. V Denisově a v Ostružnické jsou navíc od loňska dvě nové prodejny lahodných sladkých donutů.

Milovníci zajímavých gastronomických požitků, vína a kávy tak teď navzdory všeobecné covidové krizi mají v centru Olomouce velmi příjemný ráj…


V Galském kohoutovi mají nejen víno, ale i různé speciality. | Foto: Rej.cz

Galský kohout v Ostružnické ulici  | Foto: Rej.cz

Paštikárna v Ostružnické ulici | Foto: Rej.cz

Paštikárna v Ostružnické ulici | Foto: FB Paštikárna u pana Ragueneaua

Café La Fée v Ostružnické ulici | Foto: FB Café La Fée

Paštikárna s novým vývěsním štítem | Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty