Olomoucká radnice, divadlo i sloup Nejsvětější Trojice budou zářit zlatě. Pro nemocné děti

Šířit povědomí o problematice dětské onkologie, detabuizovat onkologická onemocnění dětí, představit pokroky v léčbě a především vzdát hold všem dětským pacientům a vzpomenout na ty, kterým se v boji se zákeřným protivníkem nepodařilo zvítězit. To jsou i letos hlavní cíle Dne dětské onkologie, který připadá na úterý 15. února. V Olomouci, kde se organizace opět ujala Šance Olomouc o.p.s., bude tato osvětová akce opět velmi výrazně vidět.

Foto: Jan Andreáš

Kromě zlatých stužek, které se staly symbolem Dne dětské onkologie a jejichž koupí za symbolickou cenu vyjádříte podporu malým pacientům, bude tento den v Olomouci připomínat také zlaté světlo. Slavnostním nasvícením několika budov v centru města se Olomouc připojí k šíření povědomí o onkologickém onemocnění u dětí. „Zlatou barvou se rozzáří budova radnice, Moravského divadla Olomouc i Sloup Nejsvětější Trojice. Památky rozsvítíme v úterý 15. února v 18 hodin,“ říká náměstkyně olomouckého primátora Markéta Záleská.

Zlaté stužky budou stejně jako v loňském roce v prodeji za symbolickou cenu nejen v lékárnách Fakultní nemocnice Olomouc, ale i na dalších místech v Olomouci a v Přerově až do 15. února. „Zlatá je barva síly, odvahy a odolnosti a je symbolickou barvou dětské rakoviny. Zakoupením zlaté stužky lidé podpoří dětské hematoonkologické pacienty na Dětské klinice Fakultní nemocnice Olomouc,“ vysvětluje ředitelka Šance o.p.s. Herta Mihálová. Letošní novinkou je pak možnost pořízení tzv. virtuální stužky. „Pokud se zájemci nedostanou na žádné z prodejních míst, je možné stužku zakoupit za jakoukoliv částku jednoduše, rychle a elegantně pomocí platformy Darujme.cz,“ dodává Herta Mihálová.

„U příležitosti Dne dětské onkologie odtajníme ještě jednu naši premiérovou akci a doufáme, že se do ní lidé zapojí se stejnou vervou,“ naznačila ředitelka Šance.

Na hemato-onkologickém oddělení Dětské kliniky FN Olomouc se léčí děti s nádorovými onemocněními krvetvorby, jako jsou leukémie či lymfomy. Malí pacienti zde v průměru stráví osm měsíců.

Oddělení je moravským referenčním centrem. Zajišťuje diagnostiku pacientů i pro pracoviště v Ostravě, podílí se na léčbě nádorových onemocnění u dětí, které se léčí na klinice dětské onkologie v Brně. Podle posledních statistik se odborníkům z olomoucké dětské kliniky daří zcela vyléčit v průměru 90 procent dětských pacientů s maligním onemocněním krvetvorby. Jejich výsledky jsou uznávány nejen v České republice, ale i v zahraničí. „Den dětské onkologie je každoročně příležitost připomenout si všechny vyléčené děti, ale zejména uctít památku těch dětí, kterým se vyléčit bohužel nepodařilo. V naší vzpomínce přitom důraz klademe na budoucnost a na naději v ještě lepší léčebné výsledky v boji s nemocí, kterou si některé děti musejí projít,“ říká čestný předseda Šance a její zakladatel prof. MUDr. Vladimír Mihál, CSc.

Foto: Jan Andreáš

Olomouc:

  • Lékárny Fakultní nemocnice Olomouc
  • Dětská klinika FNOL – Dětská galerie
  • Kavárna Henri
  • Coffee Library
  • Long Story Short Eatery And Bakery
  • …And The Story Begins
  • OpenWine LatinoBar
  • Telegraph Cafe
  • Cafe Delux
  • Fairly Local Design Shop
  • Galerie Moritz – 14.2. od 15 do 18h

Přerov:

  • Ňuňákov
  • Laser Arena Mlýn
  • Vinárna u červené kočky




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty