Opilý řidič jezdil po městě více než dvojnásobnou rychlostí. Dvě stovky přestupků během pár dní

Víc než dvojnásobnou rychlostí v obci a ještě se spoustou alkoholu v krvi. I takového řidiče chytili policisté, kterých bylo od pátku po celý víkend u silnic v Olomouckém kraji víc než obvykle. Několik dopravně bezpečnostních akcí vyneslo dvě stovky zjištěných přestupků. Nejvíc řidičů porušovalo povolenou rychlost.

Foto: Policie ČR

Již v pátek 11. února se policisté zapojili do celorepublikové akce zaměřené zejména na kontrolu dodržování povolené rychlosti jízdy v obci a mimo obec.

Téměř čtyřicet policistů ze služby dopravní policie zkontrolovalo přes 300 aut v Olomouckém kraji. Zjistili 167 dopravních přestupků, z nichž 133 vyřešili příkazem na místě ve výši 78 tisíce korun. Zbývajících 34 přestupků oznámili do správního řízení. Nejvyšší povolenou rychlost překročila třetina kontrolovaných řidičů, a to 132. Pod vlivem alkoholu policisté přistihli pět řidičů.

Jedním z nich byl řidič osobního vozidla Kia, který v pátek ráno jel ulicí Otakara Březiny v Jeseníku rychlostí 84 km/h. Přitom v daném úseku byla povolena maximální rychlost 40 km/h. Policisté navíc u 58letého řidiče zjistili, že řídil pod vlivem alkoholu. Muž nadýchal 2,37 a 2,65 promile alkoholu v dechu. Policisté mu na místě zadrželi řidičský průkaz a další jízdu zakázali. Mimo dopravního přestupku je muž podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Dále v pondělí 14. února proběhla speciální krajská dopravně bezpečnostní akce namířená převážně na kontrolu nákladních a dodávkových vozidel nad tři a půl tuny. Hlídky se zaměřili nejen na kontrolu dodržování povinností při přepravě věcí, na technický stav vozidel, na časové zpoplatnění komunikací, na vážení vozidel, na odhalování migrantů ve vozidlech, ale i na úhradu nedoplatků řidičů nebo provozovatelů vozidel.

Do opatření se mimo policistů z dálničního oddělení Kocourovec a kolegů z oddělení silničního dohledu krajského ředitelství zapojili i kolegové z cizinecké policie a příslušníci Celního úřadu Olomouc.

Policisté zkontrolovali 50 vozidel. Zjistili 34 přestupků, z toho 32 vyřešili příkazem na místě v celkové výši 65 tisíc korun. Za neuhrazení časového poplatku na dálnici udělili 27 pokut. V souvislosti s kontrolním vážením policisté oznámili dva přestupky správním orgánům a řidičům přetížených vozidel uložili pokutu. Jedním z nich byl řidič nákladního vozidla převážející klády, který měl vozidlo přetíženo o čtyři a půl tuny. Policisté mu za přestupek udělili příkazem na místě pokutu 10 000 korun a provozovatele vozidla oznámili do správního řízení. Řidič mohl v jízdě pokračovat, až po přeložení nákladu.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty