Vzácné románské dlaždice, středověké hračky, znak obchodníků ze 14. století. Nová expozice ve věži!

Nová muzejní expozice vznikla v rámci obnovy historické olomoucké radnici v přízemí její nejvyšší věže. Expozice ukazuje zejména keramické památky včetně vzácné románské dlažby z 12. století a také historické mince a medaile, které byly uloženy v makovici radniční věže.

Keramická dlažba z románského kostelíka sv. Markéty na Dolním náměstí. Dnes v expozici v radniční věži. | Foto: Rej.cz

Do malé místnosti, kde začíná dřevěné schodiště na vyhlídku ve věži, byly instalovány dvě prosklené vitríny s archeologickými nálezy. V menší boční vitríně vlevo od vstupu, je dokumentována radniční věž a památky vyjmuté z jejich makovic, respektive jejich kopie. Originály dokladů z věžních makovic se dochovaly z let 1551–2019 a jsou uloženy ve Státním okresním archivu a Vlastivědném muzeu v Olomouci.

Ve velké čelní vitríně jsou archeologické nálezy, které do určité míry přeneseně poukazují na souvislost mezi budovou středověké radnice obklopenou kupeckými krámky a původním kupeckým domem. Archeologické artefakty pocházejí ze záchranných archeologických výzkumů prováděných na území historického jádra města Olomouc.

Nádobí i středověké dětské hračky

Důležitým kritériem výběru vystavených nálezů byl požadavek, aby nebyly náchylné k degradaci při vystavení, což je především keramika. Druhým klíčem selekce bylo, aby se předměty vztahovaly k obchodu, dálkovým trasám a řemeslu. Protože byla volba zúžena pouze na keramiku, je její fungování v rámci dálkového obchodu až na určité výjimky jen obtížně doložitelné. Hrnčířské řemeslo vystavená keramika ale vystihuje velmi dobře. Vybrali jsme exponáty od 12. do cca počátku 16. století, kde se projevuje změna výrobní technologie. Od hrubších obtáčených nádob ze 13. století po tenkostěnné, na rychlém hrnčířském kruhu vytáčené nádoby z 15. až počátku 16. století.

Ale můžeme zde vidět také unikátní románské dlaždice z podlahy kostela na Dolním náměstí z 12. století, které byly tvarovány pomocí zřejmě dřevěné formy. Dále je zde soubor v ruce vyrobených drobných plastik zvířátek (koníčků) i torzo ruky, nebo hlava koně z aquamanile (nádoba sloužící k mytí rukou) ze 14. století. Jednotlivé police vždy představují kolekci nálezů z jedné olomoucké lokality (Dolní náměstí, tř. Svobody a Uhelná ulice) a jednoho časového období.

V ústřední nice je vystaven exkluzivní nález – keramická "pečeť" s opisem Sigillum S. Venceslai, tj. pečeť sv. Václava. Zřejmě se jedná o gotickou (14. století) obchodní známku či kolek, kterým bylo opatřeno nějaké zboží. Nález pochází z Uhelné ulice.

Vzácný gotický kolek sv. Václava ze 14. století, nalezený v Uhelné ulici. | Foto: NPÚ Olomouc

Na věž čtyřikrát denně

Expozici vytvořili Leoš Mlčák (Arcidiecézní muzeum Kroměříž) a Richard Zatloukal z odboru archeologie Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Olomouci. Zájemci ji mohou shlédnout kdykoliv mimo zimní období v rámci výstupu na radniční věž s průvodcem. Od 1. března jsou denně k dispozici dva termíny prohlídek v 11 a v 15 hodin a od června se pak konají výstupy na věž čtyřikrát denně v rámci prohlídky Olomouc v kostce.

Expozice ve věži vznikla v rámci rozsáhlé obnovy radnice, která se uskutečnila v letech 2015 až 2020. Obnova historického sídla samosprávy byla hrazena jednak z rozpočtu Statutárního města Olomouc, jednak z Evropského fondu pro regionální rozvoj (Integrovaný regionální operační program) a státního rozpočtu.

Zdroj: Národní památkový ústav v Olomouci


Středověká keramika z olomouckých hrnčířských dílen | Foto: Rej.cz

Novou expozici  najdete v přízemí radniční věže, přímo pod schodištěm. | Foto: Rej.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty