Komunitní zahradničení je koníček, láska i vášeň. Nadace nabízí peníze na založení zahrady

Zahradničení je vyzkoušeným lékem na stres a jeho pozitivní dopady na psychickou pohodu a fyzickou kondici pravidelně dokazují četné vědecké studie. Radost z vypěstovaných bylinek nebo vlastní kytice na stůl si díky komunitním zahradám mohou užít i Olomoučané. Pomoci jim v tom může podpora od společnosti Kaufland a Nadace Via.

Ilustrační foto: Nadace Via

S projektem „Už to roste, už to klíčí” přišla společnost Kaufland před třemi roky a za tu dobu otevřela nové komunitní zahrady u šesti svých prodejen. Ve spolupráci s Nadací Via rozšiřuje svůj projekt a vyhlašuje grantový program na podporu nových, ale i existujících komunitních zahrad.

„Jsou tomu už tři roky, co jsme jsme začali budovat na našich pozemcích vedle prodejen Komunitní zahrady. Chtěli jsme vytvořit místo pro setkávání lidí s možností si něco vypěstovat. Zájem o zahrady je ale tak velký, že jsme se rozhodli tento projekt dále rozšířit do dalších míst, kde působíme. Chceme podpořit místní komunity a být dobrým sousedem,“ říká Renata Maierl, tisková mluvčí společnosti Kaufland. Program vyhlašuje společně s Nadací Via. „Nadace Via už 25 let podporuje lidi, kteří ve svém volném čase proměňují zanedbané prostory svých měst a obcí na místa k sousedskému setkávání. V posledních letech sledujeme narůstající zájem o městské komunitní zahradničení a jsme rádi, že s podporou společnosti Kaufland si radost z vlastních bylinek, květin nebo zeleniny může užít ještě více lidí,“ dodává k tomu Hana Morávková, PR managerka Nadace Via.

V Olomouci v letňáku a na kolejích

Trend komunitních zahrad se v Česku zabydlel před pár lety a získává si víc a víc příznivců. To platí také v Olomouci, kde se tomuto koníčku věnují zejména mladí lidé.

V univerzitním městě tak fungují už několik let nejméně dvě taková místa, populární Za()hrada v areálu letního kina v Pekařské ulici a studentská komunitní zahrada Václavka v atriu kolejí Bedřicha Václavka (na snímku vlevo - zdroj: https://udrzitelnypalacky.upol.cz/vaclavka/.

Základní myšlenkou komunitních zahrad je aktivní využití opuštěných ploch, které si lidé společně upraví a následně si pak pěstují zeleninu, bylinky nebo třeba květiny. Zahrada pomáhá mezigenerační setkávání a přirozeně sdružuje lidi. Potkáte tu třeba sousedy, které jste léta znali jen od vidění.

O podporu v projektu Už to roste, už to klíčí mohou žádat existující komunitní zahrady, ale i začínající nadšenci, kteří chtějí založit zcela novou zahradu. V obou případech je ale nutné, aby zahrada byla umístěna v katastrálním území města, ve kterém se nachází prodejna nákupního řetězce Kaufland. O příspěvek až do výše 100 000 Kč se mohou zájemci hlásit až do 15. března na stránce https://www.nadacevia.cz/fond-kaufland/zahrady/.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty