Koncertem pomohou zpěváci Ukrajině. Za vstupné nakoupí léky, neprůstřelné vesty a další pomoc

Podat pomocnou ruku Ukrajině se spolu s městem rozhodlo Moravské divadlo Olomouc. Spolu s předními českými písničkáři a muzikanty chystá charitativní koncert. V neděli 6. března od 20 hodin vystoupí na jevišti divadla Karel Plíhal, Xindl X, Karel Holas a František Černý z Čechomoru, Jaroslav Samson Lenk, Matěj Plíhal nebo populární kapela Mňága a Žďorp. Výtěžek z koncertu poputuje organizaci Post Bellum, která zajistí nákup zdravotnického materiálu a ochranného vybavení zvyšujícího bezpečnost obránců Ukrajiny.

Karel Plíhal (vpravo) inicioval uspořádání velkého benefičního koncertu v Olomouci | Foto: olomouc.eu - Blanka Martinovká

Iniciativa vzešla od písničkáře Karla Plíhala. „Rozhodl jsem se obvolat kolegy a kamarády a uspořádat koncert. K Olomouci a zdejšímu divadlu mám silný vztah. V Olomouci jsem strávil většinu života, navíc mám město spojené se sovětskou okupací, kterou jsem jako malý zažil. Jsem rád, že se koncert povedlo domluvit, snad se nám výtěžkem z koncertu podaří pomoct dobré věci,“ shrnul Karel Plíhal.

V těžkých chvílích se pomáhat musí

Flexibilně se k iniciativě Karla Plíhala za město Olomouc připojila náměstkyně primátora pro kulturu Markéta Záleská. Ta se mimochodem aktivně zapojila už do organizace úterního koncertu před radnicí. 

„Oslovili mě s žádostí o pomoc při organizaci. Považuji to za jeden ze silných projevů solidarity v této chvíli. Je dobře, že se divadlo zapojuje podobně, jako tomu bylo v čase vypuknutí pandemie covidu, kdy sehrálo také důležitou roli. Propojení s organizací Post Bellum navíc dává velký smysl, protože pomoc zamíří přímo do terénu na vybavení,“ zdůraznila náměstkyně Záleská.

„V těchto těžkých chvílích je třeba aktivně pomáhat. Naše díky patří Karlu Plíhalovi za genezi koncertu a skvělou iniciativu, statutárnímu městu Olomouc pak děkujeme za flexibilní a rychlou spolupráci,“ reagoval ředitel divadla David Gerneš.

Vedle Karla Plíhala vystoupí na Koncertu na pomoc Ukrajině také jeho kolegové písničkáři Jaroslav Samson Lenk, Xindl X, dvojice Karel Holas-František Černý z kapely Čechomor, Matěj Plíhal a také kapela Mňága a Žďorp. „Přijali jsme Karlovo pozvání a jsme moc rádi, že můžeme něco udělat pro dobrou věc. Zahrajeme akustický set a pár písniček s Karlem i s Čechomorem. Věřím, že to bude skvělý večer a že všichni společně trošku přispějeme ke zdaru naší věci. Zlo už máme za zadkem,“ shrnul lídr kapely Petr Fiala. Role moderátorky koncertu se zhostí členka činohry Moravského divadla Ivana Plíhalová.

Z výtěžku nakoupí neprůstřelné vesty i drony

Vstupenky na koncert v hodnotě 500, 1 000 a 1 500 korun budou v prodeji od úterý 1. března od 12 hodin v pokladně a na webu divadla. Ceny vstupenek pro živý stream jsou v cenách 200, 500, 1 000, 5 000 a 10 000 korun. Výtěžek z akce poputuje společnosti Post Bellum. „Za vybrané peníze nakoupíme zdravotnický materiál a ochranné vybavení zvyšující bezpečnost obránců Ukrajiny, jako jsou neprůstřelné vesty, helmy, rukavice, vysílačky, drony s nočním viděním a další neútočné vybavení,“ popsal za společnost Petr Zavadil, ředitel pobočky Paměť národa Střední Morava.

Vstupenky do hlediště divadla byly během krátké doby vyprodány. Hostem koncertu ale můžete být i díky online streamu po zaplacení vstupného a naskenování QR kódu. http://www.mdol.cz/program-a-vstupenky/?s=tickets&id=4000





INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty