Humanitární konvoj z Olomouce přiveze obráncům města Černivci pomoc za miliony korun

Od pátečního rána probíhá v Olomouci nakládka nedostatkového materiálu, o který požádala olomouckou radnici civilní obrana ukrajinského města Černivci. Výsledkem několikadenní veřejné sbírky budou tři kamiony, plné hygienických potřeb, spacích pytlů, léků, zdravotnického materiálu, elektrocentrál a dalších věcí, které jsou momentálně v napadené zemi kriticky nedostatkové. Značnou část pomoci poskytuje formou daru i samo město Olomouc, přidaly se i některé další obce a soukromé firmy.

Foto: olomouc.eu

„Musím ocenit obrovskou míru solidarity, kterou v těchto dnech projevují Olomoučané. V některých obchodech v Olomouci zcela vykoupili například spacáky, karimatky, deky a další materiál, který pak rovnou přiváželi do hasičských zbrojnic, kde probíhala sbírka,“ uvedl primátor Olomouce Mirek Žbánek. Současně zdůraznil, že v pátek ráno dostal z Černivců prosbu a další seznam potřebné pomoci. Je tedy takřka jisté, že v příštích dnech nebo týdnech z Olomouce vyrazí na Ukrajinu další konvoj. Seznam potřebných věcí se ale bude lišit od toho současného a teprve bude upřesněn!

Speciální součástí nákladu pro civilní obranu města Černivci je i špičková optická technika. „Dostanou od nás dalekohledy, termovize, noktovize a další vybavení, které nutně potřebují pro zajištění bezpečnosti civilního obyvatelstva,“ dodal primátor. Tyto přístroje může používat domobrana či vojáci, kteří chrání město. Technika pro noční vidění najde skvělé využití právě nyní, kdy se v ukrajinských městech v noci vůbec nesvítí.

Samo město pro pomoc Ukrajině ze svého rozpočtu mimořádně uvolní částku 1,6 milionu korun, k tomu je třeba připočíst přibližně 300 tisíc korun od soukromých firem. Materiál v hodnotě dalších milionů korun pochází od dárců z řad občanů nebo od dalších obcí. Z toho plyne, že nynější humanitární konvoj do Černivců poveze materiál v hodnotě mnoha milionů korun.

Město Černivci nebylo zatím zasaženo přímými boji, ale během několika málo dní se proměnilo v obrovské uprchlické centrum. Ve městě i na tamní univerzitě se starají o tisíce lidí, kteří před válkou prchají z východnějších částí země. Právě pro ně je určena podstatná část pomoci z Olomouce. Dnes se předpokládá, že by konvoj měl z Olomouce do Černivci vyrazit v sobotu ráno. Dopravu až na místo určení velkoryse zajistila společnost EGT z Velké Bystřice.

Foto: rej.cz

Foto: rej.cz

Foto: Olomouc.eu



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty