Nové pavilony a kliniky, opravený fort Tabulový Vrch. Ve fakultní nemocnici začalo období velkých změn!

Je to právě 130 let, co se začala psát historie současného areálu Fakultní nemocnice Olomouc. Jeho stálí i občasní návštěvníci si v těchto týdnech nemohli nevšimnout nebývalého stavebního ruchu, který v něm aktuálně panuje. Cílem je další rozvoj a modernizace prostor šestého největšího zdravotnického zařízení v ČR. To vše podle generelu rozvoje areálu FN Olomouc, který pracuje s horizonty 15 a 30 let.

Areál Fakultní nemocnice Olomouc čekají velké proměny | Zdroj: FNOL

Stavební práce budou v současnosti i budoucnosti nepochybně komplikovat přesuny v areálu nemocnice i znepříjemňovat život návštěvníkům i zdravotníkům. Výsledkem má být ale výrazně modernizovaný areál nemocnice na špičkové úrovni.

Soubor pavilonů na svahu Tabulového vrchu

Dne 1. dubna 1892 se usnesl Moravský zemský sněm v Brně vystavět v Olomouci novou nemocnici, a to jako soubor pavilonů na svahu Tabulového vrchu v tehdy samostatné obci Nová Ulice. Výstavba započala v červnu 1894 a v září 1896 sem byli přestěhováni pacienti ze staré nemocnice.

Od té doby se areál Fakultní nemocnice Olomouc podstatně rozšířil a proměnil do současné podoby komplexního a moderního zdravotnického zařízení. Ani jeho aktuální tvář však není zdaleka konečná, jak ostatně potvrzuje čilý stavební ruch, který na mnoha místech areálu právě nyní panuje.

Aktuálně probíhající stavební práce v rámci projektu Přeložky inženýrských sítí v plánované délce realizace 13 měsíců a celkové hodnotě přes 132 milionů korun bez DPH předcházejí demolici nejstaršího objektu v areálu. Tím je budova známá pod názvem „Franz Josef“ (na snímku vlevo), na jehož místě následně vznikne nová budova označená jako „pavilon B“.

Nová dominanta, kterou pavilon B jistě bude představovat, ale nebude prvním dokončeným objektem, který zdravotníci olomoucké fakultní nemocnice převezmou v dohledné době do užívání. Předchází jí dostavba pavilonu X, ve kterém sídlí Klinika nukleární medicíny, o samostatnou část s označením X2, v níž bude jednak druhé pracoviště PET/CT, ve druhém podlaží pak laboratoř pro výrobu a distribuci radiofarmak a zázemí pro personál.

V rámci rekonstrukce kliniky vznikne také nová recepce a přímé propojení mezi stávající místností aplikace a nově navrženou laboratoří.

Plány na dalších třicet let

Všechny tyto a další velké projekty a změny však nemohou vznikat nahodile, bez ucelené koncepce a dlouhodobého plánu. FN Olomouc dokončila tento plán, neboli generel v roce 2020 a má v něm popsán vlastní rozvoj na následujících třicet let. „Nemocnice je velmi komplikovaný útvar, který tvoří zejména medicínské obory, jež potřebují pro svou činnost mimo jiné i hmotnou infrastrukturu. A máme-li tuto strukturu rozvíjet, musíme vědět jak. Lapidárně řečeno: máme-li přijímat smysluplná a systémová rozhodnutí, musíme si popsat naši budoucnost, diskutovat o ní, nalézt shodu a potom stanovit co, za co, jakým způsobem a v jakých časových horizontech uděláme,“ říká muž, který stál jako garant za vznikem generelu, ekonomický náměstek a zástupce ředitele FN Olomouc Tomáš Uvízl.

Jednoznačnou prioritou vedení nemocnice, ztělesněnou právě i v generelu, je podle Ing. Uvízla zmíněná novostavba pavilonu B - nebo jak se mezi zaangažovanými pracovníky nemocnice hovorově říká „nový Franz Josef“. „Právě sem se přestěhují kompletně čtyři kliniky, a to neurologie, neurochirurgie, ortopedie a traumatologie. Své provozy do této budovy rozšíří také urgentní příjem, Radiologická klinika, centrální operační sály a Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Vznikne zde mimo jiné deset operačních sálů, tři sály pro jednodenní chirurgii se zázemím pro dospávání a jednotka intenzivní péče pro jmenované lůžkové obory,“ popisuje zástupce ředitele nemocnice.

Další velkou stavbou, aktuálně zpracovávanou projektanty, bude nový pavilon C1 pro Porodnicko-gynekologickou kliniku a Novorozenecké oddělení. Pavilon C1 bude sousedit s pavilonem B, s nímž bude i organicky spojený.

Velký pavilon F

A konečně třetí chystanou velkou budovou má být nový pavilon F, v němž budou sídlit III. interní klinika, Klinika plicních nemocí a tuberkulózy, Infekční klinika a budoucí klinika (v současnosti oddělení) rehabilitace. Tato nová budova má vyrůst přibližně v místě současného pavilonu F.

S pavilonem C1 bude organicky propojen pavilon C2, který poskytne zázemí Klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie, lůžkové části Oční kliniky a kliniky ORL a rozšířeným Centrálním operačním sálům a sterilizaci. Tím dojde k funkčnímu propojení v podstatě všech chirurgických oborů do jednoho polybloku.


„Prvořadou prioritou, z níž jsme při tvorbě generelu vycházeli, je samozřejmě pacient, respektive jeho vnímání pobytu v nemocnici. Na celý areál i na jednotlivé budovy jsme se snažili dívat právě jeho očima. Počínaje tím, že se k nám pacient musí dobře dostat různými způsoby dopravy, že je správné mu pomáhat ke snadné orientaci logickým uspořádáním prostoru a jednoduchým navigačním systémem a konečně i tím, že budeme brát ohled na to, čemu se říká ‚healing architecture‘ - tedy že vnitřní prostředí ve zdravotnickém zařízení může podporovat zdárnou léčbu a zotavení pacienta. Naší druhou vysokou prioritou je personál. Chceme, aby se zaměstnanci cítili na svém pracovišti dobře a bezpečně, aby měli k dispozici správně vybavené zázemí, aby pracovali v prostředí, které bude optimální z hlediska ergonomie, světla, zvuků, barevného pojetí a podobně,“ objasňuje filosofii strategického plánování ve FN Olomouc Tomáš Uvízl.

Fort Tafelberg konečně ožije

Kromě všech nových staveb se ovšem dočká rekonstrukce i cihlový fort Tafelberg z 19. století. V jeho části bude muzeum zdravotnictví a prostory pro kulturní aktivity. Zveřejněné vizualizaci podoby po rekonstrukci vypadají velmi silbně a atraktivně. Část fortu už byla opravena v roce 2020, v pěti místnostech vznikl archiv spisové služby.

Fort Tafelberg byl vybudován na olomouckém Tabulovém vrchu v letech 1839 – 1846. Je unikátní technickou a vojenskou památkou evropského významu. Po zrušení olomoucké pevnosti v roce 1886 byly prostory fortu využívány armádou jako ubikace důstojníků, kreslírny a také jako sklady. V majetku armády zůstala tato památka do roku 2009, od té doby patří Fakultní nemocnici Olomouc.

Plány na velký rozvoj areálu Fakultní nemocnice Olomouc | Zdroj: FNOL

Plány na velký rozvoj areálu Fakultní nemocnice Olomouc | Zdroj: FNOL

Plány na velký rozvoj areálu Fakultní nemocnice Olomouc | Zdroj: FNOL

Foto: FNOL

Foto: FNOL

Součástí proměny areálu fakultky je i rekonstruovaný fort Tabulový Vrch | Zdroj: FNOL

Součástí proměny areálu fakultky je i rekonstruovaný fort Tabulový Vrch | Zdroj: FNOL



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty