Safari Akrtida a Austrálie, podzemní nádrže a nové restaurace: Zoo Olomouc se letos hodně promění

V Olomoucké zoo se dokončují práce na výstavbě posledních dvou etap safari. V létě by se jimi mohli v safari vláčku projet první návštěvníci. Rovněž vrcholí činnosti související s regulací povrchových vod a zřízením dvou nových gastroprovozoven.

Na tomto místě vzniká nová kavárna U Koziček | Foto: Zoo Olomouc

„Návštěvníci se často ptají, na čem v areálu pracujeme. Snažíme se, aby se práce co nejvíce vyhýbaly obchůzkové trase a zůstaly otevřené veškeré pavilony i výběhy. V některých případech se jedná i o nutnost, bez níž by se zahrada nemohla dál rozvíjet. V havarijním stavu jsou i inženýrské sítě, jejichž výstavba bude navazovat. Děkujeme návštěvníkům za jejich shovívavost. Věříme, že nás pochopí a zvířata jim vše vynahradí. Ostatně, budujeme vše pro ně,“ upřesňuje ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

VÝSTAVBA POSLEDNÍCH DVOU ETAP SAFARI

Myšlenka zoogeografických zón, v nichž se budou setkávat zvířata, která by se takto pospolu potkala i ve volné přírodě, vznikla již v minulosti a postupně se realizuje od roku 2012.

Na již dokončené etapy safari naváží poslední dvě - safari Austrálie a Arktida. Stavební práce na posledních dvou částech safari probíhaly mimo obchůzkovou trasu.

V minulých letech už byly v olomoucké zoo zpřístupnny části safari odpovídající zoogeografickým oblastem Afriky, Euroasie a Severní Ameriky. Návštěvník v nich při projížďce potká následující druhy zvířat: žirafa Rothschildova, oryx jihoafrický, zubr evropský, kozorožec kavkazský, muflon, daněk mezopotámský, sika vietnamský a vlk Hudsonův.  

  • Náklady: 5mil. Kč s DPH
  • Termín dokončení: léto 2022

REGULACE POVRCHOVÝCH VOD

Spočívá v úpravě vodních ploch v areálu zoo, vytvoření rezervoáru vody pro účely provozu zahrady, současně má vést ke zpomalení odtoku vody při přívalových deštích, jelikož v důsledku nutného kácení stromů již nedochází k přirozenému zpomalení.

Rezervoár představuje šest podzemních nádrží. Většinová část stavebních prací byla situována do mimosezónního období, nyní se pracuje převážně mimo obchůzkovou trasu, takže stavební činnost návštěvníky při prohlídce neruší.

Právě dostatek vody na Svatém Kopečku býval od založení zoo problémem, který by nynější opatření mohlo výrazně zmírnit. 

  • Náklady: 30 mil. Kč s DPH
  • Termín dokončení: červenec 2022

NOVÁ RESTAURACE A KAVÁRNA

Gastroprovozovny olomoucké zoo bylo zapotřebí kapacitně posílit, aby více uspokojovaly zájem a komfort návštěvníků. Právě nedostatečné gastronomické služby bývaly zdrojem stížností. 

V letošním roce vznikají dvě nové provozovny, nazvané podle míst, kde se nacházejí, GRIL U LVŮ a KAVÁRNA U KOZIČEK. Práce probíhají mimo obchůzkovou trasu, stavby jsou již pžřed dokončením.

  • Náklady: 3 mil. Kč a 1 mil. Kč s DPH
  • Termín dokončení: v průběhu roku 2022




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty