Svatý Josef se po letech vrátil! Z fasády barokního domu se opět dívá světec s Ježíškem

Mnoho let chyběl v ulici 1. máje jeden tradiční světec. Řeč je o soše Kristova otčíma, svatého Josefa, který v náručí drží malého Ježíška. Socha se teď po zásahu restaurátora vrátila na průčelí barokního paláce.

Foto: Rej.cz

Před skoro dvaceti lety se odehrála rekonstrukce domu U Josefa. Když dělníci v roce 2004 odstranili lešení, chyběl lidem na průčelí jeden významný výtvarný prvek – socha světce, podle kterého se domu po staletí říká U Josefa. V horní části fasády se sice nadále skvěl nápis ST. JOSEPH, místo světce ale byly o patro níž jen otvory ve zdi.


Když se socha nevracela ani po několika letech, mnozí lidé se už domnívali, že je nenávratně ztracená či odcizená. Socha ale byla léta v interiéru jedné firmy a teď po absolvování restaurátorské péče se polychromované dílo konečně vrátilo na průčelí domu. Kdo jde teď kolem, změny si určitě na první pohled všimne.

Podle odborníků je tato plastika dílem z konce 19. století, kdy byla budova ve vlastnictví Spolku katolických tovaryšů (Katholischer Gesselenverein).

Podle Památkového katalogu NPÚ je dům „významným barokním objektem, postaveným ze dvou renesančních domů.“ Objekt byl stavebně upravován koncem 19. století. V té době se zřejmě objevila i naše socha. „Ve střední ose fasády je umístěna socha sv. Josefa s Ježíškem, stojící na bohatě profilované volutě a zastřešen konkávně tvarovanou stříškou.“

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Archivní snímek z přelomu 19. a 20. století | Zdroj: SOkA Olomouc



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty