Pětileté Lucince diagnostikovali leukémii. Sbírka rodině usnadní cestu na chemoterapie

Malá Lucinka onemocněla krátce po svých 5. narozeninách akutní lymfoblastickou leukémií. Čtyřčlenné rodině z malého moravského městečka se obrátil svět vzhůru nohama. Přestože už je holčička zpět v domácí péči, téměř denně musí absolvovat 200 kilometrů na lékařské kontroly a chemoterapie. Velký problém představuje nevyhovující automobil.

Lucinka toho musela zvládnout už opravdu moc. Přesto její tvář často zdobí úsměv. Foto: znesnaze21

Na bezpečný vůz se teď skládá veřejnost na dárcovské platformě znesnáze21. „Naše Lucinka je velká bojovnice. Musela toho zvládnout už opravdu moc. V průběhu došlo k zástavě srdíčka a nemoc napadla její páteř i obě plíce. Komplikace zapříčinily, že přestala chodit a vrátila se k plenám. Do auta tak musíme poskládat také vozíček,“ vysvětluje potřebnost maminka Petra. 

Na nový automobil není rodina schopna ve svém zatíženém finančním rozpočtu našetřit. Vůz navíc musí splňovat parametry pro bezpečný a pohodlný převoz holčičky i speciálních pomůcek.

Rodina má podanou žádost na pořízení automobilu na Úřadu práce. Nemá však jistotu, že jim bude vyhověno a zároveň jim částka, kterou stát přispívá, nebude stačit úhradu celé pořizovací ceny vozu. Z tohoto důvodu běží na znesnáze21 sbírka s cílem ulehčit celé rodině, kdy pomůže i malý příspěvek.

Zápas s vážnou nemocí svádí celá rodina

Lucinka má ještě sestřičku. Obě musí s ohledem na onemocnění žít v naprosté izolaci. Ani jedna z nich nemůže navštěvovat žádný kolektiv. Je to nezbytné v rámci Lucinčiny léčby, kdy je pro ni jakýkoliv sebemenší kontakt s bakterií či virem tím největším rizikem. Jinak to tedy není ani s přepravou v hromadné dopravě, rodina je proto odkázána a plně závislá na automobilu.

Auto navíc malým sestřičkám umožní trávit plnohodnotněji svůj volný čas: „Těším se, že budeme moct dcerky vzít na výlet do přírody a aspoň trochu se odreagovat od myšlenek na složitou léčbu a nemocnici,“ dodává maminka.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty