Originální bankovky ze Zoo Olomouc vytiskla Státní tiskárna cenin! S pandou a antilopou

Sběratelé a návštěvníci českých zoologických zahrad mají možnost pořídit si pamětní listy „Naše Zoo“ v podobě bankovky vytištěné ve Státní tiskárně cenin. Jako první spatřily světlo světa bankovky Zoo Olomouc a Liberec. Na olomouckých bankovkách je panda červená a přímorožci.

Lícová strana nové bankovky Zoo Olomouc | Foto: Zoo Olomouc

Pamětní listy s hlavním motivem evoluce vzešly z mezinárodní designerské soutěže. Bankovky s propracovanou kresbou zvířat, usazených do jejich biotopů, pochází z dílny designerské dvojice české akademické sochařky a medailérky Majky Wichnerové a slovenského designéra Mateje Gábriše. Sběratelé se mohou těšit například na tygra ussurijského, lva berberského, krajtu zelenou, žirafu Rothschildovu a pandu červenou. Jednotícím prvkem celé série bankovek je osoba Charlese Darwina.

„Jsem velice rád, že jsme mohli být součástí projektu, který je z pohledu ceninové polygrafie velmi zajímavý, pomáhá tam, kde je potřeba a zároveň přináší radost,“ uvádí generální ředitel Státní tiskárny cenin Tomáš Hebelka.

Rubová strana nové bankovky Zoo Olomouc | Foto: Zoo Olomouc

„Použili jsme kombinovanou techniku akvarelu, pastelky a tužky. Jednotlivé části zároveň ukrývají řadu ochrannýchprvků,“ popisují autoři Majka Wichnerová a Matej Gábriš. Jana Vinšová, ředitelka odborné organizace Czechdesign, dodává: „Oceňuji velmi zodpovědný přístup zadavatele při hledání všech možných tvůrčích cest a odvahu vydat se cestou ilustrátorské soutěže.“

„Celý počin mě těší o to víc, že část zisku z prodeje bude poukázána na naše záchranné projekty,“ uzavírá ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

TECHNIKA JAKO U PENĚZ

Pamětní listy byly vytištěny Státní tiskárnou cenin na ceninový papír s vodoznakem lipového listu s viditelnými a neviditelnými vlákny. Na hlavní motivy na lícové a rubové straně včetně číslování byla použita technologie digitálního tisku, ostatní motivy v podtisku včetně UV barev jsou tištěny ofsetovou tiskovou technikou.

Emise, která je určena pro české zoologické zahrady, je obohacena na lícové straně českým lvem ze stříbrné fólie, která byla aplikovaná pomocí horké ražby.

KDE JE LZE ZAKOUPIT

Jako první si mohou tyto ceniny zakoupit návštěvníci zoologických zahrad v Liberci, Olomouci, Plzni a ve Dvoře Králové prostřednictvím samoobslužného automatu. Plánován je i prodej v dalších středoevropských zahradách.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty