Olomoučany zneklidňují skupiny uprchlíků na nádraží. Ti ale o pomoc nestojí, chtějí jet dál

Skupiny zahraničních Romů, které je v posledních dnech vidět poblíž hlavního vlakového nádraží, nemají skutečný zájem o ubytování ani sociální pomoc. Olomouc je pro ně pouze přestupním místem v jejich cestě jinam a snaží se zneužít nastaveného systému pomoci.

Ukrajinští Romové posedávali původně i okolo sídla KACPU v ulici 1. máje | Ilustrační foto: Rej.cz

Skupinu žen s dětmi, které se zdržují v okolí budovy vlakového nádraží, zkontaktovali v uplynulých dnech pracovníci odboru sociálních věcí magistrátu. „Na místě jsme zjistili, že jde o deset dospělých žen a jedenáct nezletilých dětí různého věku i další děti, které měly pařit k ženám, které ovšem pracovníci péče o rodinu a děti na místě nezastihli. Podle jejich vyjádření jsou uprchlíky v důsledku válečného stavu na Ukrajině,“ popsal situaci vedoucí odboru sociálních věcí magistrátu Michal Majer. Celá skupina byla proto opakovaně odkázána na krajské centrum asistenční pomoci KACPU, sociální pracovníci jim předali informační letáky v ukrajinštině a vysvětlili systém fungování pomoci. Následující prověřování ovšem jednoznačně prokázalo, že ženy kromě požadovaných finančních prostředků další pomoc odmítají. „Skupina nehodlala využít nabídky pomoci KACPU, včetně možnosti zajištění základních potravin, hygieny a krizového ubytování,“ upozornil vedoucí sociálního odboru Majer.

Ukrajinští, případně zřejmě i maďarští Romové, udávali navíc při kontrolách různé fiktivní adresy pobytu. „Takoví lidé nepotřebují naši pomoc, protože nemají skutečný zájem o ubytování. Bez faktického pobytu ale zase nedostanou přiznánu finanční podporu. Je to začarovaný kruh a my musíme řešit společně s Policií ČR a hejtmanstvím, které zajišťuje dohled nad procesem migrace ukrajinských uprchlíků v rámci přenesené státní správy, jak je z Olomouce dostat,“ zdůraznil primátor Miroslav Žbánek. „Lokalitu u nádraží dobře znám, jezdím tam téměř denně, informace o situaci také pravidelně projednáváme na městském krizovém štábu. Tady se ovšem jasně potvrzuje se, že jde o dávkovou turistiku a snahu o zneužití systému pomoci,“ upozornil s tím, že řešením celé situace není ani přerozdělování podobných skupin cizinců po republice. „Je to věc, která padá na bedra státu, kterému přísluší řešení,“ je přesvědčený primátor.

Aktuálně je tak u olomouckého vlakového nádraží, kde se v posledních dnech pohybovala skupina od dvaceti do padesáti lidí, posílen dohled nad veřejným pořádkem ze strany jak republikových tak městských policistů. Současně s nimi sledují vývoj situace v místě také pracovníci orgánu sociálně právní ochrany dětí, podle jejichž zjištění jsou všechny děti v pořádku, bez známek zanedbání nebo špatného zdravotního stavu. Ze strany Policie ČR bylo zároveň konstatováno, že uvedené osoby v rámci pohybu po městě používají tzv. dočasné ochrany, což je opravňuje pohybovat se po území státu volně.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty