Král přišel o část větví. Památný dub u Grygova totiž prošel zdravotním zásahem

Památný dub v přírodní rezervaci Království u Grygova prošel specializovaným odborným zásahem. Za sebou má zdravotní řez i šetrnou redukci větví. Výjimečný zásah provedla arboristická firma s certifikátem na základě záznamu z kontroly památného stromu. Následně bude kolem stromu vybudován dřevěný chodník.

Foto: Olomouc.eu

„Odborný zásah provedla specializovaná firma ve středu 8. června. Vzhledem k tomu, že se jedná o památný strom v rezervaci Království, musela postupovat se všemi náležitostmi danými legislativou,“ uvedl David Janásek, ředitel Lesů města Olomouce, které v lokalitě u Grygova hospodaří.

Cílem odborného zásahu, který vyplynul ze záznamu o kontrole památného stromu, byla minimalizace rizik poškození trakčního vedení a drážního tělesa železničního koridoru Olomouc - Přerov, které by mohly způsobit odlomené nebo spadané větve na trať. Dalším důvodem zásahu bylo zajištění bezpečnosti návštěvníků lesa a také minimalizace poškození nové investice, kterou je budování nového haťového chodníku.

„Odborný zásah arboristické firmy znamenal zdravotní řez a spočíval v odstranění poloparazitických keřů i šetrné obvodové a lokální redukci větví, které zasahovaly k železniční troleji. Pracovníci specializované firmy památný dub také zkontrolovali výstupem do koruny, kde prozkoumali i stabilitu větví,“ vysvětlil ředitel David Janásek. Lesy města Olomouce na místě následně vybudují zmíněný chodník a zajistí obsypání kořenových náběhů památného stromu štěpkou.

Ošetření památného stromu může provádět výhradně odborná arboristická firma s dobrou praxí, optimálně s certifikátem ČCA. K zásahům do památného stromu včetně jeho ochranného pásma (kruh o poloměru 18 m se středem ve kmeni) je potřeba souhlasné stanovisko místně a věcně příslušného orgánu ochrany přírody. Při ošetření je potřeba respektovat základní principy definované při ošetřování senescentních stromů v rozsahu definovaném oborovým standardem SPPK A02-009.

„Lesy města Olomouce musí hospodařit v souladu se zájmy ochrany přírody a máme jasno v tom, jaký lesnický i ochranářský management je nejlepší pro tak významné území,“ konstatoval už dříve vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka. Už letos na jaře totiž lesníci v rezervaci vytěžili problematický úsek kolem železnice, a to v rámci řádně schváleného lesního hospodářského plánu.

V přírodní rezervaci Království mají Lesy města Olomouce, které hospodaří s certifikátem PEFC a FSC, umožněno hospodaření jen na zhruba 15 procentech rozlohy území, a to v pásech zhruba 30 metrů širokých kolem cest. Na většině území jsou pak porosty ponechány samovolnému vývoji v tzv. beztěžebním režimu s cílem ochrany nebo obnovy přirozených ekosystémů tvořících předměty ochrany. Přírodní rezervace Království byla vyhlášena před 10 lety, v březnu 2012. Jedná se o rozlehlý lužní les o rozloze přes 300 hektarů mezi říčkou Morávkou a železniční tratí Olomouc - Přerov.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty