Na oblíbenou Loveckou chatu se dostanou pohodlně cyklisté i řidiči po nové asfaltové cestě

Oblíbená cesta k Lovecké chatě v Litovelském Pomoraví už zase slouží k projížďkám cyklistů i vycházkám pěších turistů. V pohodlnou asfaltovou cestu ji proměnila náročná oprava. Rekonstrukce téměř 800 metrů dlouhého úseku od Lovecké chaty až k mostu ve směru do Horky nad Moravou přišla na 9 milionů korun.

Foto: olomouc.eu/ Radka Štědrá

„Komunikace má kompletně nový povrch, odvodňovací příkopy a sjezdy pro těžkou techniku, které vedou na ostatní lesní komunikace. Po rekonstrukci jsou teď nové i dva mosty. A co je důležité, cesta má nové konstrukční vrstvy a stabilní podloží,“ popsal ředitel Lesů města Olomouce David Janásek.

Stavební práce ovlivnily provoz na oblíbené trase už loni v létě. „K rekonstrukci jsme ale museli přistoupit, protože cesta byla v havarijním stavu a dál ji nešlo neodkládat. Opravovaný úsek trasy tak navázal na už opravenou část lesní cesty k Lovecké chatě a dál do Litovelského Pomoraví, kterou se podařilo dokončit loni,“ vysvětlil primátor Mirek Žbánek.

A s investicemi v městských lesích se pokračuje i dál. V červnu začala oprava další části lesní cesty Huzovská. Stavební práce v této lokalitě znamenají rozšíření současné vozovky na jednotnou šířku čtyři metry včetně krajnice, její nezbytné rozšíření v obloucích, podélné odvodnění komunikace, včetně propustků i sjezdy na lesní cesty. Hotovo má být v říjnu letošního roku. Náklady investice jsou 13 milionů a s financováním budou pomáhat dotace.

„Prostřednictvím investic a také novými výsadbami vracíme městským lesům, které silně zasáhla kůrovcová kalamita, alespoň z části to, co nám dávají. V posledních třech letech jsme v nich uskutečnili investice za téměř třicet milionů korun. Zhruba osm z toho jsme získali na dotacích z Programu rozvoje venkova,“ ocenil primátor Miroslav Žbánek.

V roce 2019 se v Litovelském Pomoraví podařilo začít rekonstruovat cestu od Tří mostů až po Loveckou chatu za více než 7 milionů korun, která byla dokončena v roce 2020. Opravou za více než 6 milionů prošel tehdy i téměř dvoukilometrový úsek lesní cesty Huzovská. Dalšími velkými investicemi byla v roce 2020 kompletní rekonstrukce dvou mostů v CHKO Litovelské Pomoraví u obce Březové a Huzová za celkových 6 milionů korun.

Veškeré investice do majetku v městských lesích probíhají průběžně na základě pasportu lesních cest a mostních objektů. Podle něj se pak stanovují priority na další období.

Foto: olomouc.eu/ Radka Štědrá

Foto: olomouc.eu/ Radka Štědrá



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty