Videohry míří do Galerie Caesar! Nejlepší česká studia představí Herní svět - práci svých výtvarníků

Videohry jsou již po mnoho let fenoménem, který leckdo vnímá negativně a do nívá se, že jsou jen plné násilí a nejsou vhodné pro děti. Vše je ale jinak. Najdeme mezi nimi i špičková výtvarná umělecká díla. Přesvědčit nás o tom chce Galerie Caesar!

Zdroj: Bohemia Interactive

Stejně jako ve filmu či literatuře, i ve videoherním světě najdeme díla různého ražení, témat, hloubky, kvality a cílového publika. Řada her rozvíjí fantazii a bystří ducha, mohou nás poučit, dovzdělat, ale především pobavit.

Celosvětový videoherní průmysl v posledních letech co do velikosti a zisků už dokonce překonal filmový a hudební průmysl dohromady a neustále roste. I když se videohrám nedostává takové pozornosti jako filmu a hudbě, přesto se tak stává naprosto nezanedbatelnou součástí životů více než dvou miliard lidí na celém světě, což je 26 % světové populace.


Videohry obecně, ať už na PC, konzole či jiných zařízeních, mohou být de facto vrcholnou formou umění, jelikož snoubí spoustu oblastí lidské kreativity, a to i té umělecké – od programování, skriptování, tvůrčího psaní, designu fiktivních světů, prostředí a postav přes kartografii, lokalizaci a překlad, design herních zážitků a mechanik, až po výtvarné umění, fotografii, herectví, dabing, skládání hudby všech žánrů a práci se zvukem či audiovizuálními prvky obecně.

"Na výstavě Herní svět – Umění v českých videohrách dokážeme, že videohry mohu být i pohádkově krásné, veselé, ale i vážné a zároveň mohou být osobitou, avšak zatím opomíjenou součástí výtvarného umění. Představíme ukázky tvorby tří předních českých videoherních studií, a to s důrazem na výtvarnou hodnotu a vizuální atraktivitu jejich tvorby. Rovněž nastíníme, jak hry vznikají," popisuje za Galerii Caesar Miroslav Schubert. 


Český herní průmysl se neztratí ani ve světě, ba naopak. S přispěním originálního přístupu výtvarníků, a díky cílevědomé práci všech profesí v herních studiích jsme svědky celosvětových úspěchů českých her a naše výstava napomůže se novým herním světům přiblížit.

Poděkování všem, kteří se na přípravě výstavy podílejí:

Organizace, koncepce: Miroslav Schubert, Vojtěch Schubert

Amanita Design: Jan Chlup, Radim Jurda, Lukáš Kunce

Bohemia Interactive: Ivan Buchta, Helga Martinková, Štěpán Osoha, Stanislav Petera, Josef Surý

Warhorse Studios: Marek Delong, Mikuláš Podprocký a kol., Jiří Rýdl, Anna Slama



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty