Ledové koule, sprchy a další ochlazování. Co dělají ve vedru arktičtí vlci, medvědi či polární sobi?

Pro africká zvířata přináší léto vysoké teploty, které jsou jim blízké z jejich domoviny. Co ale praví seveřané, pocházející z arktických oblastí? Jak současné středoevropskjé vedro zvládají sobi, vlci z chladných kanadských lesů či třeba tygři z daleké Sibiře?

Foto: Zoo Olomouc

„Řeč je o sobu polárním a pižmoni grónském, kteří za polárním kruhem čelí teplotám blížícím se padesáti stupňům pod nulou. Na velmi silné kanadské mrazy je přivyklý i vlk Hudsonův, třeskutá zima je i na Dálném východě, odkud pocházejí levhart mandžuský a tygr ussurijský. Třeba je zmínit i zvířata, která mají hustou srst,“ upřesňuje zooložka Libuše Veselá.

Zvířata z míst, kde teploty spadají hluboko pod bod mrazu, se za léta života v zoo aklimatizovala a na naše podnebí si přivykla. „I přesto se jim parné léto v rámci pobytu v zahradě snažíme náležitě zpříjemnit. Mají k dispozici bazény, sprchy, mohou vyhledat úkryt ve stínu stromů, v norách, případně se před sluncem schovat ve vnitřní ubikaci. Pro některá zvířata vyrábíme ledové koule, do nichž zamrazujeme ovoce, nanuky, některá, jako třeba lamy, stříháme,“ vyjmenovává mluvčí zoo Iveta Gronská metody, jak severským tvorům zpříjemnit tropické léto.

O tom, jaká je na Svatém Kopečku nálada mezi exotickými zvířaty, se můžete přesvědčit každý den osobně od 9 do 18 hodin. 

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty