Historickou budovu Moravského divadla Olomouc znovu ozdobí klasické dřevěné „kastláky“

Rekonstrukce budovy Moravského divadla Olomouc pokračuje v čase divadelních prázdnin i letos. Na fasádě Moravského divadla ze strany Horního náměstí se v těchto dnech provádí výměna všech oken; stávající plastová nahrazují dřevěná špaletová. Na jevišti zase probíhá renovace protipožární opony.

Foto: olomouc.eu

Kontrolního dne se tento týden zúčastnili primátor Olomouce Miroslav Žbánek a náměstkyně primátora Markéta Záleská spolu s technickým náměstkem Moravského divadla Bohuslavem Krausem a ředitelem Moravské filharmonie Jonášem Harmanem.

Jedná se o druhou etapu celkové revitalizace svrchního pláště budovy Moravského divadla a Moravské filharmonie. Již loni se Moravské divadlo dočkalo opravy střechy. Letos jsou v termínu od 11. do 30. července instalována dřevěná kastlová okna. Dodavatelem je Truhlářství Urban. Plastová okna půjdou pryč po 30 letech. „Výměnu oken provádíme zejména z estetických důvodů. Budova divadla z roku 1830 je kulturní památkou, proto přichází změna v souladu s památkovou péčí o tento objekt,“ objasnil Karel Měsíček z oddělení správy budov Moravského divadla.

Přítomní se šli podívat do prostoru Moravské filharmonie, kde se připravují špalety pro instalaci nových oken, přičemž měli na referenčním kusu možnost vidět, jak budou okna vypadat. „Jsem rád, že se nám daří historickou budovu našeho divadla postupně citlivě zvelebovat. Navázali jsme na loňskou opravu střechy, v příštím roce bychom chtěli zajistit renovaci fasády a nasvícení,“ uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš.

S výměnou oken na budově Moravského divadla byl spokojený i primátor města Mirek Žbánek: „Celkem oprávněně nás občas majitelé domů v památkové zóně, kteří chtěli vyměnit okna za plastová a narazili na zamítnutí památkového úřadu, konfrontovali s tím, jak je možné, že na budově divadla plastová okna být můžou. Jsem proto rád, že se nyní napravuje ten necitlivý zásah před třiceti lety a že tak důležitá budova v centru města bude konečně také vyhovovat požadavkům památkové péče.“

Předpokládané náklady činí přibližně 918 tisíc korun bez DPH. Na pokrytí této částky se podílí statutární město Olomouc s přispěním Ministerstva kultury České republiky. „Péče o kulturní objekty je jednou z našich priorit. Dřevěná okna na historickou budovu patří, proto jsme výměnu jednoznačně podpořili,“ shrnula náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Hosté se šli také podívat do hlavního sálu Moravského divadla, kde se na jevišti dokončuje renovace protipožární opony. „Cílem je vylepšení protipožárních vlastností a elektronického zabezpečovacího systému,“ vysvětlil technický náměstek Bohuslav Kraus s tím, že předpokládané náklady se dostanou přibližně na 880 tisíc korun bez DPH a budou hrazeny z příspěvku statutárního města Olomouce a dotace Olomouckého kraje ve výši zhruba 450 tisíc korun.

Kvůli lešení je před divadlem na Horním náměstí zábor chodníku a vozovky. Divadelní ulice zůstává průchozí. V červenci je pokladna divadla uzavřená, vstupenky na srpnová představení na Korunní pevnůstce je možné zakoupit v infocentru radnice.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty