Surikaty se pochlubily novými mláďaty. Narodila se v noře pod velkým kmenem baobabu

Surikaty v Zoo Olomouc mají velký přírodní výběh plný nor. Jedna z nich se stala i místem, kam ve druhé polovině června porodila samice svá mláďata. Ta jsou zpočátku slepá, neslyší a v důsledku ještě nevyvinuté termoregulace je některý z dospělých členů surikatí rodiny zahřívá.

Foto: Zoo Olomouc

„V tomto období se snažíme surikatám do celého počínání pokud možno nezasahovat. O to víc nás těší, když se přijdou poprvé pochlubit již samostatnějšími mláďaty, jako třeba dnes,“ uvádí zooložka Libuše Veselá.

První surikaty přišly do Olomouce v 70. letech 20. století ze Zoo Bratislava a spolu s nimi ulomená kachlička, na které bylo napsáno „HRABAČKA SURIKATA“, protože tehdy zdaleka každý neznal schopnosti a zvyky surikat. Vzhledem k tomu, že se tento druh v olomoucké zoo úspěšně rozmnožoval už v dobách, kdy o odchovaných mláďatech byla vedena nedokonalá evidence, počty odchovaných mláďat se rovnají odhadované stovce.

V roce 2018 získaly nový pavilon Kalahari a s ním venkovní výběh, vnitřní prostory i baobab. Surikaty se dostanou chodbičkou uvnitř kmenu do jeho koruny, z níž mají dokonalý přehled o veškerém okolním dění.

Vzhledem k tomu, že původní domovinou surikat je oblast poušti, polopoušti a stepi Kalahari v jižní Africe, jsou na horko zvyklé a v současných teplotách si na rozdíl od lidí docela libují. 

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty