S velkým lesním požárem bojovalo patnáct jednotek hasičů, trochu jim pomohly i ranní deště

Na pozadí zpráv o katastrofickém lesním požáru v Českém Švýcarsku se odehrávalo obdobné, i když menší drama také kousek od Olomouce. Mnohahektarová plocha lesa u vojenského prostoru Libavá se ocitla v pondělí v plamenech a s ohněm bojovaly ve dne i v noci desítky hasičů. Požár se naštěstí podařilo udolat.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Patnáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů zasahovalo v pondělí 25. července u rozsáhlého lesního požáru v katastrální území Tršice poblíž obce Staměřice na samé hranici vojenského prostoru Libavá. Hořela lesní plocha přibližně 800 x 300 metrů. 

Místo požáru v průběhu hasiči rozdělili do tří úseků. Vodu čerpali v obci Výkleky. Rozšíření požáru v počátcích nepříjemně podporoval silný vítr. Požár se krátce před 19. hodinou podařilo lokalizovat. "Likvidace lesního požáru pokračovala nepřetržitě i v nočních hodinách," dodal mluvčí hasičů Zdeněk Hošák s tím, že v noci už byly částečně redukovány počty hasičů a proběhlo jejich prostřídání. "V ranních hodinách pokračovalo a stále pokračuje prostřídání zasahujících jednotek. V tuto chvíli navazujeme na stálou činnost v postupném dohašování a dohledávání skrytých ohnisek," uvedl ve úterý dopoledne Zdeněk Hošák. 


Nutné je zdůraznit těžce přístupný terén pro techniku, v místech vzrůstu mladého lesa byla i velmi nebezpečná místa pro samotné hasiče. "Ranní bouřky a déšť sice situaci mírně napomohly, nicméně nikterak zásadně," komentoval situaci Zdeněk Hošák. Extrémní teploty předchozích dnů a extrémní sucho i nadále ztěžují celkovou likvidaci požáru.

Příčinu požáru i výši škody zatím zjišťují hasičští vyšetřovatelé.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty