Na pobřeží k Baltu i do polské kuchyně budou od pátku zvát Olomoučany vzácní hosté

Workshopy pro celou rodinu, soutěže o vouchery a upomínkové předměty, ochutnávky polské kuchyně, tipy na výlety i dovolenou – to vše si budou moci užít všichni, kteří 16. a 17. září dorazí na Horní náměstí v Olomouci. Právě tady totiž vyvrcholí letošní česko-polské setkávání. Polská sezóna, kterou organizuje město Olomouc s Polským institutem v Praze a Generálním konzulátem Polské republiky v ČR, probíhá až do konce října.

Foto: ol

V pátek a v sobotu se na Horním náměstí představí polská města a regiony s bohatým programem a zahrají polské kapely. Svou prezentaci si připravila města Krakov, Wrocław, Lodž a Nysa, Slezské vojvodství, Opolská aglomerace a vojvodství a Polská turistická organizace POT. Na náměstí můžete zhlédnout i venkovní výstavu K Baltu! Poznejte polské Pomoří, nebo si vybrat z nabídky polských pivních speciálů, polského občerstvení, ale také menu v blízkých restauracích.

K tomu všemu pak pohodový indie soul zahraje Slow Sunset, po němž na pódiu vystoupí Psio Crew, svižná kombinace tradiční „goralské“ hudby a drum'n'bass, trip hopu nebo ragga. V sobotu si můžete užít procházky po polských stopách v Olomouci a také vyhlašování výsledků soutěže.

V pátek 16. září bude také v 11 hodin na Univerzitě Palackého ve spolupráci s katedrou polonistiky zahájena výstava „Bartoloměj Paprocký z Hlohol“ věnovaná osudům genealoga, heraldika, básníka a překladatele, který působil téměř deset let na dvoře olomouckého biskupa. Odpoledne pak proběhne odhalení muralu polského umělce Jana Porczyńského na sídlišti Povel v rámci Street Art Festivalu a ve spolupráci s Českým centrem ve Varšavě.

Celé září si ale v rámci Polské sezóny můžete zajít na polský film do kina Metropol nebo do Multikulturní centrály Telegraph, kde navíc probíhá od 15. do 23. září výstava polského vizuálního umělce Mateusze Dąbrowského. Na sv. Václava se uskuteční už 7. ročník Ceny Václava Buriana Olomouc 2022, kde se představí mimo jiné básnířka Anna Adamowicz. Symbolickým zakončením se stane koncert mužského a chlapeckého sboru Poznaňské filharmonie Poznańskie Słowiki v rámci Podzimního festivalu duchovní hudby 15. října v kostele Panny Marie Sněžné.

Podrobný program: www.polskasezona.olomouc.eu




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty