Sloužil zde Sigmund Freud, křížily se tramvaje a rostly stromy. Zeměbranecká kasárna a vrchní soud

Tolik stromů můžeme našim předkům jenom závidět. Archivní záběry Masarykovy třídy u mostu přes Moravu ukazují objekt někdejších Zeměbraneckých kasáren, dnešního vrchního soudu. Co ještě prozrazují?

Pohlednice z počátku 20. století ukazuje budovu tehdejších kasáren, bohatou veřejnou zeleň i výhybiště, tedy zdvojení tramvajových kolejí na jinak jednokolejné trati

V Olomouci pobýval, dlužno dodat že nepříliš dobrovolně a radostně, Sigmund Freud. V době od 11. srpna do 9. září roku 1886 sem totiž byl povolán jako vojenský lékař v záloze ke cvičení u štábu moravského zeměbraneckého pěchotního praporu č. 15 v Olomouci. A ten sídlil právě v nedlouho předtím vybudovaných Zeměbraneckých kasárnách (Landwehr Kasernen) na třídě Franze Josefa, dnešní Masarykově třídě. Ve stejné budově dnes sídlí Vrchní soud Olomouc, justiční instituce s celomoravskou působností. Oproti původní podobě se při rekonstrukci v devadesátých letech vzhled klasicistní budovy poněkud změnil, ale základní rysy jsou stále stejné.

Freud (na snímku vlevo v mladém věku, kdy mohl sloužit v Olomouci) coby důstojník a lékař měl sice právo bydlet v soukromí, nicméně jeho tehdejší finanční situace byla špatná a tak pobýval v kasárnách. Kdyby zde sloužil o třináct let později, v roce 1899, mohl by odsud pozorovat přes koruny vzrostlých stromů třeba tramvaje, které měly právě před touto budovou jedno z několika výhybišť. Olomoucká tramvajová síť totiž byla tehdy jednokolejná a protijedoucí soupravy se musely míjet jen na několika výhybištích, jedno z nich bylo právě tady. Na dobové pohlednici je dobře patrné zdvojení kolejí.

Co ovšem Freud z oken kasáren sledovat mohl už v roce 1886, bylo jedno z řady říčních koupališť. Až do třicátých let 20. století v Olomouci nebyl umělý bazén, zato celá řada přírodních plováren na březích řek, nejen Moravy, ale i Mlýnského potoka. V srpnu roku 1886 bylo ale takové horko a sucho, že to ve svých listech zaznamenal i Sigmund Freud: „Včera bylo v řečišti více písečných lavic nežli vody. Když to tak půjde dál, tak se již brzy budeme muset tázat: ‚Kdepak je Morava?‘“ Mimochodem, tuto plovárnu využívala rovněž armáda, a to k nácviku překonávání vodního toku plavením koňů.

V Olomouci byl tehdy pozdější zakladatel psychoanalýzy dost nerad, jediné, nač vzpomínal pozitivně, byla kavárna na Horním náměstí. Psycholog ji sice nejmenuje, historici se ale shodují na tom, že to musela být Hirschova kavárna, v místě dnešního Cafe Opera. Zde také byla před pár lety odhalena pamětní deska s bustou slavného lékaře.

Bývalá zeměbranecká kasárna sloužila další desítky let armádě, sídlilo zde potom třeba Střední odborné učiliště zemědělské (dnes na Gorazdově náměstí), které pak vystřídala vrcholná instituce tuzemské justice. V pondělí 8. ledna 1996 tady byl slavnostně za účasti tehdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Nováka a primátora Ivana Kosatíka otevřen Vrchní soud v Olomouci. Jen o malý kousek dál, v budově bývalého vojenského divizního soudu a věznice na třídě 17. Listopadu, bylo ve stejný den otevřeno Vrchní státní zastupitelství.

Mimochodem, vrchní soud pro celou Moravu, který slouží jako nejvyšší odvolací instituce pro Krajské soudy Brno a Ostrava, se tehdy do Olomouce vrátil po 355 letech…

Zeměbranecká kasárna na ilustraci José Hilbera z 80. let 19. století, tedy z doby, kdy v nich sloužil Sigmund Freud

Zeměbranecká kasárna na ilustraci José Hilbera z 80. let 19. století, tedy z doby, kdy v nich sloužil Sigmund Freud

Dnešní podoba budovy bývalých kasáren a dnešního Vrchního soudu Olomouc | Foto: Fext / wikipedie

Dnes jsou už před budovou opět vysazeny stromy, i když jsou zatím docela nenápadné | Foto: Rej.cz 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty