3 + 1 novoroční otázka pro primátora Olomouce Miroslava Žbánka

Rejdakce požádala primátory a starosty okresních měst Olomouckého kraje o zodpovězení novoroční ankety. Jaký nejdůležitější projekt bude Olomouc v roce 2023 realizovat? A na co se MIROSLAV ŽBÁNEK letos nejvíc těší?

"Těším se na to, že po třech velmi neobvyklých letech už snad konečně zažijeme takový docela obyčejný a klidný rok," říká primátor Olomouce Miroslav Žbánek. | Foto: olomouc.eu

1. Jaký je nejdůležitější projekt, který bude vaše město v roce 2023 realizovat?

V letošním roce nemáme jeden zásadní velký projekt, nýbrž řadu důležitých projektů, kterými chceme zhodnocovat majetek města a zlepšovat situaci Olomoučanů. Velké investice zamíří do olomouckých škol, například v ZŠ Demlova se bude rekonstruovat střecha za 20 milionů korun, v Mateřské škole Baarova budeme dva roky rozšiřovat její kapacitu. To bude jen letos stát 12 milionů korun. Za celkovou rekonstrukci inženýrských sítí v zoo na Svatém Kopečku vydáme 33,5 milionů korun, na Svatém Kopečku budeme také budovat parkovací kapacity za 15 milionů korun. Letos začne mimořádně sledovaná akce, a to restaurování památky UNESCO, sloupu Nejsvětější Trojice. V letošním roce to bude stát zhruba 10 milionů korun. Investicím do dopravní infrastruktury vévodí vybudování koordinovaného tahu křižovatkami v Hraniční ulici, což je investice za 55 milionů korun. Chystá se rekonstrukce lávky v Pražské ulici, letos jde o 11 milionů a příští rok o 24 milionů korun.

2. Jaký z vašich předvolebních slibů začínáte plnit nejdřív?

Slíbili jsme maximálně rozumné hospodaření s městským majetkem, což jsme začali plnit už v minulém roce pří přípravě rozpočtu na letošní rok. Slibovali jsme také, že ani v náročné ekonomické situaci nenecháme Olomoučany v nouzi opuštěné, proto jsme výrazně posílili sociální oblast rozpočtu. Budeme mnohem výrazněji podporovat děti, které by kvůli obtížné situaci rodičů musely například vynechat různé zájmové kroužky či lyžařské kurzy, a chystáme i další pomoc.

3. Co byste do roku 2023 popřál vaší opozici?

Stejně jako všem ostatním lidem bych každému z nich přál především pevné zdraví, dobrou náladu a spokojenou rodinu. Kolegům v opozičních lavicích také přeji, aby společně s námi hledali a nacházeli dobrá řešení pro naše město. Myslím, že v tom je smysl komunální politiky. Přeju jim, aby je jejich práce bavila, i když z vlastní zkušenosti vím, že v opozici se hůře prosazují vlastní řešení a nápady.

A na závěr se vás zeptáme, na co se vy osobně nejvíc těšíte v roce 2023?

Těším se na to, že po třech velmi neobvyklých a problematických letech už snad konečně zažijeme takový docela obyčejný klidný rok bez pandemií, válek a ekonomických výkyvů. Těším se jak na spolupráci s novými kolegy, tak na realizaci plánů, které jsme pro Olomouc připravili v předchozích letech. A hodně se těším i na čas strávený s rodinou, hlavně s dětmi. Ten čas, když vám vyrůstají děti, je vzácný a chci si ho s nimi užít.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty